Szukaj w serwisie

×
19 sierpnia 2015

Jak przechowywać żywność aby nie traciła na jakości?

Aby kupowane przez nas produkty żywnościowe były jak najdłużej trwałe i i świeże musimy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie.



Wędliny

Nie powinny być owijane w folię. To uniemożliwia cyrkulację powietrza i przyspiesza psucie się. Wędlinę przechowuj w naczyniach ceramicznych z pokrywkami, w przeznaczonych do tego naczyniach z plastiku (oznaczonych 2 HDPE i 5 PP) lub szczelnie owiniętą papierem pergaminowym. Suszona kiełbasa nie musi być przechowywana w lodówce. Nie trzeba jej opakowywać, ale musi być w suchym, ciemnym miejscu.

Sery

Przechowuj je szczelnie owinięte w papier pergaminowy. Biały ser owiń grubym woskowanym papierem, w którym jest sprzedawany - świetnie chroni przed wysychaniem. Można go dodatkowo posypać solą, wtedy na pewno nie wyschnie.


Świeże mięso

Bardzo szybko ulega działaniu chorobotwórczych bakterii. Przechowuj je w osobnym pojemniku plastikowym (może być ten ze sklepu) lub ceramicznym, z dala od innych produktów. W lodówce, w której panuje temperatura do 4° C, mięso w jednym kawałku powinno pozostać świeże maksymalnie do 3 dni, a mięso krojone i mielone tylko 1 dzień.


Warzywa i owoce

Mogą być krótko (kilka dni) przechowywane w lodówce, ale tylko w specjalnie do tego przeznaczonej szufladzie. Położone luzem na półce, szybko wysychają.

Nie trzymaj w lodówce olejów i oliwy z oliwek. W niskiej temperaturze tracą swoje dobroczynne właściwości, a także smak. Odpowiednim dla nich miejscem będzie zamykana szafka.

Życie na gorąco 19/2014
 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję