"Tort Szwarcwaldzki", "Black Forest Cake" lub po polsku "Czarny Las" - to wspaniałe czekoladowe ciasto z wiśniami, przełożone delikatnym śmietankowym kremem i udekorowane wiórkami czekoladowymi. W wersji "tylko dla dorosłych" nasączyć możemy je wiśniówką, w wersji light, wystarczy kompot wiśniowy.
Składniki:
Na ciasto czekoladowe:
6 dużych jaj
63 gramy masła
90 gram mąki
45 gram kakao
200 gram cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Na krem:
500 ml śmietanki kremówki
250 gram serka mascarpone
35 gram cukru pudru
śmietanfix
Dodatkowo:
1 szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
(wiśnie zalać 2 kieliszkami wiśniówki lub wódki)
1/2 szklanki kompotu wiśniowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
opcjonalnie kilka czerwonych czereśni z ogonkami
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę oraz kakao przesiewamy do miski. Jajka ubijamy na parze z cukrem, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość.
Do ubitych z cukrem jaj, powoli wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Powoli wlewamy przestudzone masło.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Dno okrągłej tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Do foremki wlewamy przygotowaną masę na ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 30 minut.
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Teraz czas na krem: śmietankę ubijamy na pół sztywno z cukrem, po 1 łyżce dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż masa będzie miała konsystencję kremu.
Blaty tortowe dokładnie nasączamy kompotem wymieszanym z wiśniówką odsączoną z wiśni.
Pierwszy krążek ciasta smarujemy kremem i układamy na nim wiśnie, układamy drugi krążek ciasta i delikatnie dociskamy. Całość smarujemy resztą kremu, dekorujemy wiśniami, posypujemy tartą, gorzką czekoladą.
Tort schładzamy w lodówce. Smacznego!