TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Deser na niedzielę – Tiramisu

Tiramisu to sztandarowy deser włoskiej kuchni, znany na całym świecie. Delikatny i aromatyczny krem z serka mascarpone, puszyste biszkopty i pachnąca kawa, stanowią podstawę deseru. Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu oznacza ”poderwij mnie”, ”ocknij się”, ”przebudź się”. Tradycyjnie, deser podawany jest we Włoszech w towarzystwie filiżanki mocnego espresso na… drugie śniadanie.

Składniki:

2 opakowania serka mascarpone (po 250 gram)

4 jajka

Pół szklanki drobnego cukru

Pół filiżanki zaparzonej mocnej kawy

50 ml amaretto lub likieru baileys

Paczka podłużnych biszkoptów

Kakao lub gorzka czekolada do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, pozbawioną grudek masę. Można ubić je na parze a następnie ostudzić lub użyć cukru pudru. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy serek mascarpone.  W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.

Ostudzoną kawę mieszamy z likierem i wylewamy na płaski talerz, moczymy w niej dokładnie biszkopty i układamy je na dno szklanego naczynia. Na biszkopty wykładamy przygotowany serek mascarpone. Jeśli naczynie jest niewielkie, możemy ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i serka. Wierzch deseru posypujemy gorzkim kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa serowa dokładnie stężała. Przygotowany w ten sposób deser mascarpone jest deikatny i mniej kaloryczny niż w wersji ze śmietaną.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

Exit mobile version