TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Deser na niedzielę – Kolorowe Sorbety

Fot. Anna Frach/ TheFad

Anna Frach

Anna Frach

Tradycyjny przepis na sorbet, opiera się słodzonej wodzie z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie z dodatkiem wina lub likieru.

 

Dzisiaj, mając nadzieję że tym wpisem chociaż trochę zachęcę słoneczko do pokazywania się  odrobinę częściej, przedstawiam wam przepis na różnokolorowe sorbety.

Sorbet – to deser pochodzący z dalekiego wschodu. W Europie początkowo spopularyzowany we Włoszech, następnie dotarł do Francji. Obecnie sorbety znane i lubiane są na całym świecie i stanowią miłą (zdrowszą) alternatywę dla tradycyjnych lodów.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Nie są skomplikowane w przygotowaniu i można je zrobić bez użycia maszynki do lodów.

Tradycyjny przepis na sorbet, opiera się słodzonej wodzie z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie z dodatkiem wina lub likieru.

Bazą dla moich sorbetów jest banan, a oprócz niego maliny, jagody i mango i jogurt.

Sorbety te możemy podawać od razu po przygotowaniu – mają bardzo zwartą konsystencję, ale możemy je również przechowywać w zamrażalniku, pamiętając jednak o tym że muszą być z niego wyciągnięte około 20 minut przed podaniem.

Sorbet Malinowy

2 banany
150 gram malin
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

Sorbet Jagodowy

2 banany
15 gram jagód
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

Sorbet Mango

2 banany
1 dojrzałe mango
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

Banany obieramy i kroimy w około 2 cm kawałki, wkładamy do woreczka i zamrażamy przez minimum 4 godziny.

Ja przygotowałam mój deser z malin i jagód mrożonych, oprócz bananów, jedynie mango pokroiłam w kostkę i zamroziłam tak jak banany.

Banany przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe owoce (np maliny) oraz jogurt i miksujemy na gładką masę.

Tak samo wygląda przygotowanie pozostałych sorbetów.

Jeśli nie posiadacie robota kuchennego z blenderem, można użyć blendera ręcznego (najlepiej sprawdzą się te z końcówką metalową).

Sorbety przekładamy do pojemniczków i jeśli nie serwujemy ich od razu, przechowujemy w zamrażalniku.

Serwujemy w pucharkach do lodów, udekorowane bitą śmietaną oraz listkiem mięty.

Smacznego!

Anna Frach

Exit mobile version