Jeśli masz ochotę na domowe ciastko, a nie masz czasu aby upiec całą blachę, albo chcesz po prostu zjeść coś pysznego ''tu i teraz'', to usatysfakcjonować Cię może ciastko z kubeczka. Wystarczy tylko 5 minut i kuchenka mikrofalowa, aby twoje marzenie o słodkiej, świeżutkiej pyszności się spełniło. Oto kilka niezawodnych przepisów na ''ciasteczka z kubeczka''
Czekoladowe ciastko z mlecznej czekolady
Składniki
1 plasterek masła (1 cm ok 30 gram)
6 kostek mlecznej czekolady (30 gram)
1 jajko
2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 i 1/2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do mikrofalówki wstaw kubek z masłem i czekoladą - rozpuszczaj składniki przez 30-40 sekund a następnie wymieszaj łyżką i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawaj kolejno i ubijaj - jajko, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
Kubek ze składnikami wstaw do mikrofalówki na 20 sekund. Przed jedzeniem pozostaw do ostygnięcia na około 1 minutę.
Ciastko z białej czekolady z żurawiną
1 cienki plasterek masła najlepiej solonego (15 gram)
1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
4 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonej żurawiny
2 kostki białej czekolady
W kubku w mikrofalówce rozpuść masło, wymieszaj kolejno z cukrem, waniliną, żołtkiem jajka, mąką, połową żurawiny oraz jedną kostką białej czekolady. Dokładnie wymieszaj. Na wierzch masy wyłóż pozostałą część żurawiny i kostkę czekolady. Piecz w mikrofalówce przez około 1 minutę.
Oreo - kubek czekoladowy
1 plasterek masła (30 gram)
3 kostki mlecznej czekolady (15 gram)
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 pokruszone ciasteczka Oreo + 1 do dekoracji
Do mikrofalówki wstaw kubek z masłem i czekoladą - rozpuszczaj składniki przez 30-40 sekund a następnie wymieszaj łyżką i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawaj kolejno i ubijaj - jajko, śmietankę, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokruszone ciastka Oreo, delkatnie wymieszaj.
Kubek ze składnikami wstaw do mikrofalówki na 30 sekund. Przed jedzeniem pozostaw do ostygnięcia na około 1 minutę.
Ciastko czekoladowe z masłem orzechowym
1 plasterek masła (3 gram)
6 kostek gorzkiej czekolady
1 i 1/2 łyżeczki masła orzechowego
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji - 1 łyżeczma masła orzechowego, 1 łyżeczka posypki czekoladowej
Do mikrofalówki wstaw kubek z masłem i czekoladą - rozpuszczaj składniki przez 30-40 sekund a następnie wymieszaj łyżką i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawaj kolejno i ubijaj - masło orzechowe, jajko, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Kubek ze składnikami wstaw do mikrofalówki na 50 sekund. Wyciągnij kubek, na wierzch ciastka wyłóż pozostałe de dekoracji maso otrzechowe i wstaw do mikrofalówki na kolejne 40 sekund. Ciastko udekoruj czekoladową posypką. Przed jedzeniem pozostaw do ostygnięcia na około 1 minutę.
Ciastko o smaku cappuccino
1 plasterek masła (30 gram)
6 kostek gorzkiej czekolady
1 jajko
2 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy (instant)
1 łyżka słodkiej śmietanki
1 kropla esencji kawowej
Do dekoracji - bita śmietana, 1 łyżeczka czekolady w proszku
Do mikrofalówki wstaw kubek z masłem i czekoladą - rozpuszczaj składniki przez 30-40 sekund a następnie wymieszaj łyżką i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawaj kolejno i ubijaj - jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczoną kawę i śmietankę. Dodaj kroplę aromatu kawowego i rozmieszaj czubkiem noża. Wstaw do mikrofalówki na 30 sekund. Ostudź przed zjedzeniem pfrzez minimum 1 minutę. Ciastko udekoruj bitą śmietaną i sproszkowaną czekoladą.