Szukaj w serwisie

×
18 grudnia 2018

Barszcz wigilijny – przepis na uszka

W zależności od regionu Polski, tradycji rodzinnych czy upodobań smakowych - barszcz wigilijny można podawać z różnymi dodatkami - z fasolą, ziemniakami lub uszkami. W moim rodzinnym domu na wigilijnym stole pojawiał sie zawsze barszcz z uszkami.

Przepis na uszka wigiline:

Ciasto:

500g mąki sól goraca woda lyzeczka oleju

Farsz:

100g suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków) 2 łyżki masła 1  drobno posiekana cebula Sól i Pieprz 1 lyzka tartej bulki

Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na okolo 2- 3 godziny.  Gotujemydo miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Po ostudzeniu mielimy lub bardzo drobno kroimy. Drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle, dodajemy pokrojonee grzyby, solimy, pieprzymy. Następnie studzimy. Z mąki, soli oraz niewielkiej ilosci gorącej  wody i oleju zagniatamy ciasto. Wałkujemy je  na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm lub wycinamy kolka kieliszkiem.

Na środek wykrojonego ciasta nakładamy niewielką ilość farszu. Zlepiamy brzegi jak przy robieniu pierogów a nastepnie sklejamy dwa zawnętrzne rogi. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy stopioym masłem. Podajemy z barszczem.

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję