Scones to popularne w Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych, malutkie bułeczki, podawane do śniadania lub na podwieczorek. Przygotowywane są w wersji na słodko - wtedy do ciasta dodaje sie żurawinę, rodzynki lub inne suszone owoce, lub w wersji wytrawnej, na przykład z żółtym serem czy z warzywami.
Oryginalnie scones miały kształt trójkąta i wykonane były z owsa. Obecnie bułeczki najczęściej mają kształt okrągły - przygotowuje się je z użyciem mąki i nie na patelni, ale w piekarniku. Według słownika Webstera, pierwsze scones wypiekane były w Szkocji a pierwsza wzmianka o nich pochodzi z 1500 roku.
Scones stały się ważnym elementem Afternoon Tea. W Anglii najczęściej podawane są na słodko z dżemem i bitą smietaną lub clotted cream.
Nie są trudne w wykonaniu, więc zachęcam do poeksperymentowania z tym angielskim wypiekiem.
Skladniki na około 12 bułeczek scones:
- 500 gram mąki pszennej ( Anglii Self-rasing)
- 50 gram cukru
- 110 gram masła lub margaryny
- 300 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiane ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Wlewamy mleko i wyrabiamy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone, co oznacza, że trzeba poświęcić trochę czasu na jego wyrabianie.
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, formujemy kulę, którą delikatnie spłaszczamy i wałkujemy na grubość około 3 -4 cm.
Wykrawamy okrągłą foremką, wcześniej obsypaną mąką i od razu wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez około 15 minut.
Po upieczeniu wykładamy na bawełnianą serwetkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl