Szukaj w serwisie

×
4 września 2017

Anglia od kuchni – najpopularniejszy podwieczorek świata czyli “Afternoon Tea”

"W życiu istnieje tylko kilka godzin przyjemniejszych niż godzina poświęcona ceremonii  znanej jako podwieczorek" Henry James

mandarin_home

Afternoon tea to nic innego jak znany w Polsce podwieczorek i chociaż jego tradycja nie jest w Anglii aż tak długa jak mogłoby się wydawać to zakorzeniła się naprawdę mocno.

Zwyczaj picia herbaty popularny w Chinach już od trzeciego tysiąclecia przed naszą erą, w Anglii został spopularyzowany dopiero w roku 1660, przez króla Karola II i jego żonę, pochodzącą z Portugalii Katarzynę Braganca. Jednak dopiero w połowie XIX wieku, po raz pierwszy pojawiło się pojęcie "popołudniowej herbatki" lub jak kto woli podwieczorku.

afternoon-tea-at-gibson-the-yacht

W podobnej do dzisiejszej formie, podwieczorek został w Anglii spopularyzowany w roku 1840,  przez Annę - księżną Bedford.

Zgodnie z obowiązującą  modą, kolacja  podawana była zazwyczaj o godzinie 8 wieczorem, a ponieważ księżna Anna około godziny 4 po południu stawała się już głodna, pewnego dnia poprosiła o podanie jej filiżanki herbaty oraz chleba z masłem ( z czasem zaczęto podawać jej dwie złożone kromki chleba, przełożone różnymi dodatkami).

Zobaczcie jak przygotować angielski podwieczorek:

Herbatka i „coś do herbatki” stało się na dworze księżnej tradycją i z czasem zaczęto zapraszać znajomych dworu, aby towarzyszyli księżnej w tej popołudniowej ceremonii.

Przerwa na herbatę stała się modna w kręgach wyższych sfer i zaczęto łączyć ją ze spotkaniami towarzyskimi.  Na popołudniowych herbatkach, zaczęły pojawiać się kobiety ubrane bardzo elegancko, w wytwornych sukniach, długich rękawiczkach i kapeluszach.

Świetna filmowa scena pokazująca Afternoon Tea, z filmu "Wielki Gatsby"

Tradycyjny podwieczorek w tym czasie składał się z kanapki (Cucumber sandwich - popularna w tym czasie kanapka z ogórkiem), małych bułeczek podawanych z konfiturami i śmietaną oraz wielu gatunków ciast. 

Największą popularnością w wyższych sferach cieszyła się wówczas herbata Indyjska lub Cejlońska - którą zaczęto podawać w pięknych porcelanowych dzbankach i filiżankach.

Obecnie w przeciętnym domu na przedmieściach, podwieczorek to zazwyczaj kilka herbatników i kubek herbaty z tzw. "torebki".

Jeśli jednak chcecie poczuć klimat czasów, kiedy angielski podwieczorek  święcił swoje największe triumfy, oto link do 10 miejsc w Londynie gdzie podawana jest najlepsza Afternoon Tea



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję