Cytryna jest jednym z najbardziej odżywczych i najmniej kalorycznych owoców cytrusowych.
Cytrynowa skórka, zawiera do 10 razy więcej witamin niż jej miąższ i sok. Oprócz swoich zdrowotnych i odmładzających właściwości - posiada jeszcze jeden - pomaga zwalczać wszystkie toksyczne związki w organizmie. Jest cudownym produktem, pomagającym zwalczyć komórki rakowe, a jej skuteczność jest podobno ponad tysiąc razy silniejsza niż chemioterapia.
Zawarte w cytrynach składniki niszczą komórki nowotworowe, nie atakując zdrowych, przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, kontrolują ciśnienie krwi, łagodzą refluks, ułatwiają trawienie oraz zwalczają objawy przeziębienia. Kwas cytrynowy niszczy mikroorganizmy i bakterie.
Naukowcy twierdzą, że jedna mrożona cytryna zawiera aż 22 substancje przeciwnowotworowe, takie jak np. limonoidy, pektyny, witaminę C oraz flawonoidy.
Duża zawartość witaminy C spowalnia proces starzenia się, wspomaga produkcje będę kolagenu, z kolei kwas cytrynowy ułatwia trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z żywności, pomaga rozpuszczać kamienie nerkowe.
Cytryna z zamrażalnika
Jak wykorzystać właściwości cytryny? Wystarczy włożyć całą umytą cytrynę do zamrażalnika.
Zamrożoną ścieramy na tarce w potrzebnej nam ilość, a resztę schować na później.
Mrożoną, startą cytrynę można wykorzystać do dresingu do sałatek, do poprawienia smaku i aromatu deserów, do dań rybnych i z kurczaka, doprawienia sosów a także jako dodatek do napojów. Jedzenie zyska cudowny odświeżający smak, oraz poprawi nam trawienie.
Cytryna - uzdrawiający cud
Cytryna jest nieocenionym źródłem witamin A, B6, C i E, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, miedzi, cynku, porasu, magnezu, białka, niacyny, ryboflawiny, tiaminy oraz fosforu.
Cytryna to samo zdrowie, można ją spożywać na wiele sposobów: pić sok, wykorzystać miąższ, skórkę, zrobić drinka i ma to wszystko wiele zalet, z których najważniejsze to wpływ jaki wywiera na torbiele i nowotwory.
Cytryna to udowodniony dostarczyciel lekarstwa na raka, zwalcza drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Reguluje ciśnienie krwi, kiedy jest ono za wysokie, działa jako środek przeciw depresyjny, pomaga na stres, zaburzenia nerwowe.
Badania laboratoryjne
Niezwykłe właściwości cytryny zostały ujawnione przez jednego z największych producentów leków, który po 20 latach badań laboratoryjnych prowadzonych od 1970 roku udowodnił, że cytryna zabija komórki nowotworowe w przypadku 12 rodzajów nowotworów jak: nowotwory jelita, piersi, prostaty, płuc i trzustki.
Badacze wykazali również, że owoce drzewa cytrynowego są 10 tyś razy skuteczniejsze od adriamycyny (doksorubicyna - antybiotyk z grupy antracyklin o działaniu przeciwnowotworowym) – leku używanego przy chemoterapii, przy czym zwalczają tylko złośliwe komórki rakowe i nie powoduje skutków ubocznych.
(af) thefad.pl