Skórka cytryny, zawiera od 5 do 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny. Odmładza organizm i eliminuje z organizmu toksyny.
Począwszy od roku 1970, ponad 20 przeprowadzonych testów wykazało, że ekstrakt z cytryny zabija komórki nowotworowe i jest 10000 razy silniejszy niż chemioterapia. Jest skuteczniejszy niż Adriamycin - lek chemio-terapeutyczny, który ma za zadanie spowalniać rozwój nowotworu. Cytryna niszczy jedynie złośliwe komórki rakowe i nie wpływa negatywnie na zdrowe.
Dodatkowo, cytryna posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i działa skutecznie przy zakażeniu pasożytami. Reguluje ciśnienie krwi a także ma działanie przeciwdepresyjne, zwalcza stres i zaburzenia układu nerwowego.
Badanie kliniczno-kontrolne przeprowadzone w Europie wykazały, że spożywanie cztery lub więcej porcji 150 gram na tydzień owoców cytrusowych zmniejszyło ryzyko raka gardła o 58 procent, raka żołądka o 31 procent, a jelita grubego raka o 18 procent.
Laboratoria prześcigają się w wyprodukowaniu syntetycznej wersji, mogącej przynieść ogromne zyski.
Póki co, radzimy zaopatrzyć się w cytrynę najlepiej z upraw ekologicznych, umieścić ją w zamrażarce a następnie, posypywać utartą cytryną nasze jedzenie - sałatki, dania z ryb, desery, napoje. Mrożona cytryna nie traci swojego aromatu i może być długo przechowywana w zamrażarce. Taka terapia nie będzie nas wiele kosztowała, a korzyści, jakie ze sobą niesie są ogromne.
Źródło: naturalnews.com