Daktyle to istna bomba zdrowotna, te smaczne owoce zawierają wiele witamin, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyny, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy K, duże ilości błonnika oraz minerały - siarkę, wapń, żelazo, potas, fosfor, mangan, miedź i magnez.
Niektórzy specjaliści twierdzą, że powinny być spożywane codziennie, gdyż są niezbędne dla zrównoważenia diety. Daktyle bardzo dobrze wspomagają serce, normują poziom cholesterolu w organizmie i mają dobry wpływ na naczynia krwionośne
Szczególnie wskazane są dla osób z zaburzeniami jelitowymi - przynoszą ulgę w zaparciach, wspomagają pracę serca, niedokrwistość Posiadają wiele witaminy A, która działa zbawiennie na wzrok. Mówi się, że jeśli będziesz zjadał jeden owoc daktyla codziennie, przez całe swoje życie nigdy nie będziesz musiał się borykać z chorobami oczu czy ślepotą.
Świetnie wspomagają rozwój mięśni z tego też powodu, powinny być spożywane przez osoby po kontuzjach.
Najnowsze badania medyczne wskazują, że regularne spożywanie daktyli, może skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Duża ilość potasu zawarta w owocach, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Daktyle na kaca, dobre dla serca, dodają energi, wzmacniają kości
Jak przekonują naukowcy z ośrodka medycznego im. Majmonidesa i Instytutu Technologii Technion w Hajfie, których wyniki badań zostały opublikowane w dzienniku "Jerusalem Post", daktyle chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Daktyle jako środek przeczyszczający
Daktyle często są stosowane, jako skuteczny środek przeczyszczający. W celu osiągnięcia pożądanego efektu przeczyszczającego, daktyle należy moczyć przez całą nic w wodzie. Następnie, w celu uzyskania jak najlepszego rezultatu, wraz z powstałym syropem zjeść je rano. Daktyle zawierają duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który łagodzi objawy zaparcia.
Daktyle wzmacniają kości
Znaczne ilości minerałów występujące w daktylach sprawiają, że ich spożywanie wzmacnia kości i ma zbawienny wpływ na poprawę ich stanu u osób cierpiących na osteoporozę. Szczególnie wskazane dla osób w podeszłym wieku.
Diety dla osób cierpiących na anemię
Dzięki dużej zawartości minerałów a szczególnie żelaza, daktyle są doskonałym uzupełnieniem diety dla osób cierpiących na anemię. Zrównoważony zostaje również wrodzony niedobór żelaza u pacjentów z niedokrwistością. Spożywanie daktyli spowoduje zwiększenie energii i siły, przy jednoczesnym zmniejszeniu uczucia zmęczenia i ospałości.
Daktyle przeciwko alergiom
Według badań przeprowadzonych w 2002 roku, organiczne związki siarki zawarte w daktylach mogą mieć pozytywny wpływ osoby cierpiące na sezonowy alergiczny nieżyt nosa, dolegliwość, która dotyka około 23 milionów ludzi w samych Stanach Zjednoczonych.
Daktyle dodają energii
Daktyle są bogate w cukry naturalne takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza. W związku z czym, ich zjedzenie spowoduje natychmiastowy przypływ energii. Kiedy jesteś ospały, zjedz kilka daktyli a na pewno poczujesz się lepiej.
Daktyle regulują pracę układu nerwowego
Dzięki dużej zawartości potasu, daktyle regulują pracę układu nerwowego. Poprawia się czujność i szybkość aktywności mózgu. Właśnie dlatego wskazane są dla osób w starszym wieku, które chcą cieszyć się sprawnym umysłem przez długie lata.
Utrzymują serce w dobrej kondycji
Daktyle są pomocne w utrzymaniu naszego serca w dobrej kondycji. Namocz daktyle przez noc, a następnie rano pokrój je i zjedz. Ponieważ zawierają potas, ich spożywanie zmniejszy ryzyko wystąpienia udaru oraz innych chorób serca. Zmniejszy się również poziom cholesterolu LDL w organizmie.
Remedium na kaca
Zatrucia - daktyle są powszechnie stosowane, jako remedium na zatrucia alkoholowe. Zjedzenie daktyli po zakrapianej imprezie, zapewni szybkę ulgę, zmniejszy objawy kaca i przyspieszy wytrzeźwienie.
Ważne!
Kupując daktyle, należy zwrócić uwagę na ich jakość i przechowywanie. Ponieważ są lepkie, mogą przyciągać różne zanieczyszczenia, dlatego należy kupować tylko takie owoce, które są odpowiednio pakowane i przechowywane. Przed spożyciem dokładnie umyj daktyle i pozbądź się pestek.
(af) thefad.pl / Źródło: organicfacts.net