Najnowsze badania przeprowadzone przez The Americn Journal of Clinical Nutrition, pokazują że osoby chcące schudnąć powinny na stałe do swojej diety włączyć nasiona strączkowe.
Według amerykańskich naukowców, dodanie ziaren fasoli, grochu lub soczewicy do codziennego menu, może pomóc schudnąć i to nawet wtedy, gdy nie stosujesz żadnego wspomagania jak dieta czy wysiłek fizyczny.
Naukowcy przeanalizowali ponad 21 badań klinicznych z udziałem 940 dorosłych osób. Zadaniem biorących udział w badaniu, było jedynie dodanie do swojej diety suszonych nasion roślin strączkowych. Mieli też zakaz podejmowania specjalnego wysiłku w celu ograniczenia lub zmniejszenia innych posiłków.
Okazało się, że uczestnicy badań, którzy spożywali codziennie sugerowaną porcję fasoli, czuli się o ok 31% bardziej najedzeni i syci, co prowadziło do znacznego zmniejszenia spożywanych posiłków.
Jedząc 130 gram fasoli każdego dnia, zakończyli sześciotygodniowe badanie lżejsi o około 3.5 kg.
Jakie wnioski? Rośliny strączkowe takie jak fasola, groch czy soczewica stosowane w codziennym żywieniu, wzmagają uczucie sytości i pomagają schudnąć, nawet wtedy, gdy nie zmienimy naszych nawyków żywieniowych. To wspaniała wiadomość.