Szukaj w serwisie

×
18 lipca 2015

Angielskie komary w natarciu!

W środowisku naturalnym Wielkiej Brytanii, w ciagu ostatnich lat zaszły poważne zmiany. Nad znacznym terenem Wysp zaobserwowano duży wzrost liczby komarów, także tych zdolnych przenosić choroby. Zaobserwowane zmiany to efekt wzrostu temperatury oraz rosnącą liczbą ogrodowych zbiorników na deszczówkę.

komary

Brytyjskie owady są w większości wolne od chorób, ale ich masowe rozmnażanie nad terenami zurbanizowanymi może prowadzić do mutacji i zdolności przenoszenia malarii i wirusa Zachodniego Nilu.

Badania nad zmianami przyzwyczajeń komarów prowadziła dr Amanda Callaghan oraz Susannah Townroe. Aby przeprowadzić eksperyment, stworzyły one sztucznie sprzyjające do rozwoju komarów warunki – w mieście oraz na wsi. Wnioski są dosyć zaskakujące. Komary rozmnażające się na wsiach stworzyły więcej gatunków niż insekty miejskie. Ale te drugie były bardziej liczne. Jednym z powstałych gatunków był Culex pipiens, potencjalny nosiciel wirusa Zachodniego Nilu. Inny szczep – Anophles plumbeus, może przenosić wirusa malarii.

- Wiemy, że istnieje efekt miejskich wysp ciepła, a zmiany w temperaturach wpływają na zachowanie komarów. W niektórych regionach - np. południowej Europie - choroby pojawiły się właśnie dlatego, że owady zmieniły swoje zwyczaje – mówi Amanda Callaghan, cytowana przez serwis Money.pl.

- Jeśli pasożyt malarii nie znajduje się zbyt długo we krwi, szanse na ukąszenie przez komara i przeniesienie choroby są niewielkie. Jednak jeśli będzie więcej zakażonych, a w miastach pojawią się chmary komarów, które są w stanie przenosić chorobę, ryzyko wzrasta – ostrzega autorka badań.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję