Z pokolenia na pokolenie, przekazywane są w wielu rodzinach przepisy na domowe leki. Te najczęściej stosowane w dzisiejszych czasach to przepisy na syropy. Są chętnie stosowane, ponieważ syropy na kaszel własnej roboty są tak samo skuteczne, jak te kupowane w aptekach. Ich podstawową zaletą jest to, że wytwarzane są na bazie naturalnych składników, dzięki czemu można bez obaw podawać je dzieciom. Oto domowe przepisy na syropy na kaszel, które przyniosą ulgę w przeziębieniu i grypie.
Domowy syrop na kaszel złagodzi ból gardła, zmniejszy częstotliwość napadów suchego, męczącego, a także mokrego kaszlu, ułatwi odkrztuszanie wydzieliny, a do tego wzmocni układ odpornościowy.
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli to najpopularniejszy domowy syrop na kaszel dla dzieci. Jest on bezpieczny dla zdrowia najmłodszych, a dodatkowo ma słodki smak. Jednak co najważniejsze - nie tylko łagodzi kaszel, lecz także wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii.
Jak zrobić syrop z cebuli? Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Następnie przełóż je do miseczki, zasyp obficie cukrem (zamiast niego można dodać 2 łyżki miodu - pod warunkiem, że dziecko nie ma na niego alergii) i dobrze wymieszaj. Miseczkę przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie odcedź syrop i podawaj dziecku po jednej łyżeczce co 2-3 godziny.
Syrop z tymianku
Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.
Syrop sosnowy
1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy) układaj w słoiku warstwami, tzn. warstwę pędów sosny przesyp cukrem, następnie połóż kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź syrop i zlej go do butelek lub słoiczków. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwi oddychanie, lecz także rozgrzeje całe ciało.
Syrop goździkowy
Do małego słoiczka miodu (około 125 ml) wrzuć 6 goździków i wymieszaj z miodem, lekko je ugniatając. Całość pozostaw na noc. Rano usuń goździki i wymieszaj syrop. Należy go zażywać po 1 łyżeczce dziennie. Zawarte w syropie olejki eteryczne rozrzedzą zalegającą wydzielinę i ułatwią jej odkrztuszanie, a także zmniejszą chrypkę. Ponadto zarówno miód, jak i olejek eteryczny z goździków działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie.
Syrop z miodu, cytryny i imbiru
Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C.
Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.
Syrop z babki lancetowatej
Babka lancetowata to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Nie tylko działa wykrztuśnie, lecz także bakteriostatycznie, dlatego szybko przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych.
Podetnij 100 g świeżych liści babki lancetowatej, dodaj do nich 100 ml przegotowanej wody i zmiksuj. Następnie z miazgi wyciśnij sok, przesącz i rozpuść w 100 g cukru. Potem postaw na małym ogniu i ogrzej do wrzenia (ale nie gotuj!). Syrop można stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.
Syrop z mirtu
Do wrzącej wody dodaj 100 g suchych liści mirtu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie odstaw mieszankę na 24 godziny. Potem dodaj do mikstury cukier i skórkę pomarańczy. Całość gotuj ponownie na wolnym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Syrop przecedź i wlej do szklanej butelki. Popijaj łyżeczkę syropu 4 do 8 razy dziennie.
Syrop z buraka
Zetrzyj na tarce jednego, dużego buraka. Następnie przełóż starte buraczki do miseczki i dodaj do nich 2 łyżeczki miodu. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nie wolno dopuścić do zagotowania syropu, gdyż straci wszystkie cenne właściwości (dotyczy to zwłaszcza miodu). Syrop z buraka należy pić co godzinę po jednej łyżce.
Syrop z mniszka
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest tak samo popularny środkiem na kaszel jak syrop z cebuli. Jest powszechnie stosowany w łagodzeniu bólu gardła i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Do jego przygotowania będą potrzebne 1 litr kwiatów mlecza, 1 łyżkę spirytusu i 1 kg cukru. Świeże kwiaty umieść w słoiku, przesyp cukrem (warstwami) i ugnieć. Następnie wlej na wierzch 1 łyżkę spirytusu i dodaj jeszcze łyżkę cukru. Syrop należy pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Syropu, ze względu na zawartość spirytusu, nie należy podawać dzieciom.