TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Jak przygotować wspaniałe święta nie wydając majątku

Najważniejsze jest dobra organizacja – zaplanuj dobrze świeta – ustal menu w taki sposób  aby się nie przejeść, nie wydać za dużo, ale żeby wszystko było przepyszne i pięknie podane!

Samodzielnie przygotowuj potrawy

Kupując gotowe dania może oszczędzasz na czasie, ale na pewno nie na pieniądzach. Poza tym własnoręczne ulepione pierogi smakują najlepiej. A dla dzieci wielką frajdą będzie dekorowanie pierniczków i ciastek!
    
Szukaj promocji

Nie daj się wciągnąć w szał zakupów. Wybieraj produkty rozsądnie, porównując ceny. Jeśli wcześniej przygotujesz listę z zakupami i wybierzesz się do supermarketu kilka dni wcześniej, będziesz mógł w spokoju wybrać najlepszą ofertę.
    
Na przyjęcia polecamy grzane wino

W zimne dni Twoi goście na pewno z przyjemnością docenią pachnące przyprawami korzennymi grzane wino, a Ty nie będziesz musiał kupować wina z najwyższych półek – odrobina cynamonu i goździków wzbogaci smak każdego wina. Poncz to też dobry pomysł, bo dzięki niemu zużyjesz mniej alkoholu, a zaprezentujesz coś ciekawego.

Wykorzystaj zapasy

Czy Twoje szafki kuchenne, albo spiżarnia obfitują w przetwory i konserwy, które czekają na swój moment? Może właśnie teraz powinieneś po nie sięgnąć! Do tortów i świątecznych ciast użyj pasteryzowanych owoców, a warzywa z puszek dodaj do sałatek. Planując świąteczne potrawy wyjmij wszystko z szafek i dobrze przemyśl menu tak, aby wykorzystać jak najwięcej z tych produktów, które już masz w domu.
    
Pamiętaj o dekoracji

Jeśli przyłożysz się do pięknego udekorowania swoich potraw, będą wyglądać o wiele bardziej smakowicie. Nie trzeba od razu być artystą: wystarczy nieco zielonej pietruszki, śmietany lub majonezu, a na ciasteczkach odrobina czekolady i posypka z cukru pudru.
    
Tanie przekąski:
    
– W supermarketach można kupić na wagę trimming z łososia, czyli skrawki, które są bardzo tanie w porównaniu do pakowanego łososia. Jeśli zmiksujesz je na pastę z wędzonego łososia, nikt nie zauważy, że wcześniej miały nieco dziwne kształty.
    
– Jajka nie są zarezerwowane tylko na Wielkanoc! Znamy mnóstwo sposobów na faszerowane jajka, które nie tylko pięknie się prezentują, ale też zawierają cenne witaminy i mikroelementy.
    
– Świąteczne sałatki to smaczne, zdrowe i kolorowe przekąski. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę z niedrogimi składnikami, proponujemy sałatkę ziemniaczaną, sałatkę z kurczakiem, czy sałatkę z makaronem.
    
– Śledzie mogą być pięknie podane na wiele sposobów, jako ciepła lub zimna przystawka. Najlepiej kupić w sklepie rybnym płaty śledziowe i samemu przygotować smakowite śledzie w jogurcie lub sałatkę śledziową.

Wigilia:
    
– Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karpia można po prostu opanierować i usmażyć, a jeśli kupiliśmy wcześniej filety z dowolnej białej ryby, możemy ją zapiec pod pierzynką z prostego sosu, albo w warzywach, a tak przygotowaną „rybę po grecku” na drugi dzień możemy podać na zimno jako wspaniałą przystawkę do obiadu.
    
– Najsmaczniejszą i najtańszą potrawą wigilijną są chyba pierogi. Wcale nie tak trudno je zrobić samemu, przy okazji zatrudniając do pomocy całą rodzinę i czując magię Świąt podczas wspólnych przygotowań. Każdy znajdzie dla siebie ulubioną wersję, czy będą to pierogi z serem, czy pierogi z kapustą.
    
– Jeśli chcesz ambitnie podać tradycyjne 12 potraw, zalicz do nich proste i niedrogie dania, jak: barszcz czerwony, groch ze skwarkami, czy nawet kompot! Przecież nie chcesz przygotować 12 dań głównych, więc każdy smakołyk obecny na stole będzie się liczył!
    
– A na deser samodzielnie upieczone ciasta i ciasteczka. Pierniczki i maślane, kruche ciasteczka wcale nie są trudne i nie są drogie. A jeśli je ładnie udekorujesz roztopioną czekoladą i cukrem pudrem, mogą robić piorunujące wrażenie.
    
– Sernik czy makowiec może wydać się dość kosztowny, więc możesz zdecydować się na babkę lub murzynka z piernikowymi przyprawami.

Exit mobile version