Anna Frach
Sernik jest dobry na każdą okazję i w każdej wersji. Uwielbiam sernik na zimno, sernik wiedeński, sero-makowiec, ale ten sernik z kruszonką i brzoskwiniami podbił moje serce!
Anna Frach
Sernik jest dobry na każdą okazję i w każdej wersji. Uwielbiam sernik na zimno, sernik wiedeński, sero-makowiec, ale ten sernik z kruszonką i brzoskwiniami podbił moje serce!
Zakochałam się w tym serniku od pierwszego kęsa. Jest wilgotny, puszysty, chrupiący dzięki kruszonce i porywający smakiem wanilii i brzoskwini. Po prostu "yummy" jak mówią Anglicy.
Przepis wygrzebałam w internecie i poddałam modyfikacji. Wypróbowałam kilkukrotnie i ze spokojnym sumieniem mogę Wam go polecić.
Sernik piekę w prostokątnej formie o wymiarach 35 cm x 25 cm, w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 60 minut. Ponieważ nie lubię czekać aż ciasto kruche się schłodzi i nie specjalnie przepadam za wałkowaniem, na spód kupuję gotowy płat kruchego ciasta w rolce (dostępny za niewygórowaną cenę w marketach).
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 jajek
1 puszka brzoskwiń w syropie
5 łyżek oleju
Składniki na kruszonkę:
100 gram schłodzonego masła
8 łyżek cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
80 gram wiórek kokosowych
Wykonanie:
Spód formy wykładam papierem do pieczenia, na którym rozkładam płat ciasta kruchego. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Przygotowuję kruszonkę - mąkę siekam nożem z zimnym masłem i cukrem, dodaję jajko i gotowe.
Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera ucieram na kogel-mogel, dodaję olej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy powoli wlewam olej i zmielony ser. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie. W osobnym naczyniu ubijam białka - całość mieszam delikatnie łyżką, tak aby masa pozostała puszysta. Masę serową wykładam na podpieczony spód ciasta, wyrównuję powierzchnię, posypuję z wierzchu kruszonką i piekę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 1 godzinę. Upieczony i ostudzony sernik posypuję cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego i zapraszam do sięgnięcia po inne przepisy dostępne na naszej stronie.
Anna Frach