Pierś z kurczaka to pomysł na rozmaite i wyjątkowe w smaku dania mięsne.
Filet z piersi kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka i niewielką ilością tłuszczu co sprawia, że jest mięsem niskokalorycznym, lekkostrawnym i łatwo przyswajalnym, zalecanym do spożycia zarówno dzieciom jak i osobom starszym. Dostarcza organizmowi wielu cennych składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak, cynk, magnez i potas oraz witaminy z grupy B.
Dzisiaj przepis na faszerowaną pierś z kurczka, zapiekaną w cieście francuskim. Danie niebanalne ,smaczne i proste w wykonaniu, którym możemy zaskoczyć gości podczas niedzielnego obiadu lub "proszonej" kolacji.
Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości piersi z kurczaka
1/2 paprki czerwonej
1/2 opakowania serka koziego (lub innego ostrego sera np typu gorgonzola)
1/2 małej cebulki
1 pomidor
100 ml słodkiej śmietany
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
sól, pieprz, rozmaryn, świeża mięta
Sposób wykonania:
W piekarniku lub na elektrycznym grillu opiekamy paprykę. Kiedy jest już miękka obieramy ją ze skórki i kroimy w drobne paseczki.
Piersi z kurczaka, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem nacinamy ostrym nożem, robiąc w każdej z nich kieszonkę. Do każdej piersi wkładamy paprykę, po 2 listki mięty i kozi ser.
Oprószamy solą i pieprzem.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. W każdą z nich zawijam (dokładnie sklejając brzegi) nafaszerowaną pierś z kurczaka. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowane piersi pieczemy w nagrzanym do ok 170 stopni piekarniku przez ok 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy wodę ok 3 łyżki, wkruszamy pozostały ser i mieszamy aż się rozpuści. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do rondelka.
Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Kiedy cebulka zmięknie wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i wlewamy ok 100 ml śmietany.
Kiedy sos lekko zgęstnieje - jest gotowy.
Piersi z kurczaka wyciagamy z piekarnika, nakładamy na talerz, nacinamy, polewamy sosem i przyozdabiamy listkami świeżej mięty i cząstkami pomidora.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl