Fasolowe brownie, obsypane laskowymi orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady to kolejna rewolucja w mojej kuchni. Jest pyszne, delikatne, wilgotne, aromatyczne. Spróbujcie sami i zaskoczcie swoich gości, bo nigdy nie odgadną że to ciasto z fasoli.
Składniki
2 puszki czerwonej fasoli
3 łyżki masła orzechowego
3 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 łyżek kakao
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
50 gram orzechów laskowych
Fasolę przełożyć na sito, dokładnnie opłukać i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać masło orzechowe i olej i dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao oraz sól i proszek do pieczenia.
Orzechy laskowe drobno pokroić a czekoladę rozkruszyć na jak najmniejsze kawałki
Ciasto rozsmarować na blaszczce, wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać równomiernie orzechami i pokrojoną drobno czekoladą.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 30 minut.
Smaczznego!