Już w 2013 roku, pojawiły się wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle (stan Waszyngton), na temat obniżenie ryzyka występowania raka prostaty u mężczyzn pijących kawę. Jednak nie były one w pełni przekonujące dla środowisk medycznych.
W tym roku, na łamach „International Journal of Cancer”, opublikowano kolejne wyniki badań, tym razem Annnaukowców z Włoch.
Specjaliści z ośrodka neurologicznego IRCCS Neuromed w Pozzilli, zbadali blisko 7 tysięcy Włochów w wieku 50 lat i powyżej, obserwacja których pod kątem raka prostaty trwała 4 lata.
W czasie trwania badania, około 100 z badanych mężczyzn zachorowało na raka prostaty.
Wszyscy biorący udział w badaniu mężczyźni pili kawę (warto tu nadmienić że kawa jest jednym z ulubionych gorących napojów Włochów, i każdego roku przeciętny mieszkaniec tego kraju wypija około 600 filiżanek kawy.)
Co wykazały badania? Otóż specjaliści pracujący pod kierunkiem Lici Iacoviello zaobserwowali że na raka prostaty, zachorowali mężczyźni, którzy pili mniej niż 3 filiżanki kawy dziennie. Pozostali, którzy pili minimum trzy i więcej, byli aż o 53% mniej narażeni na ten nowotwór.
Kawa zawierająca kofeinę posiada działanie antynowotworowe.
Na potwierdzenie swoich obserwacji, specjaliści z IRCCS Neuromed, przeprowadzili badania na komórkach nowotworowych, które poddane zostały działaniu ekstraktu kawy. Pod wpływem ekstraktu, były mniej skłonne do podziałów a co za tym idzie mniej agresywne i mniej skłonne do powodowania przerzutów.