Czy wiecie, że nieprawidłowe zagospodarowanie lodówki - używanie złych półek dla produktów spożywczych, może spowodować szybsze niszczenie jedzenia a nawet doprowadzić do zatrucia?
Jeśli więc nagminnie lokujesz butelkę lub kartonik z mlekiem na drzwiach lodówki - popełniasz kardynalny błąd!
Drzwi lodówki są najcieplejszym miejscem w lodówce i jeżeli ustawiasz tam mleko, narażasz je na szybsze zepsucie.
Nabiał powinien być przechowywany na półkach środkowych i niższych, ponieważ jest tam znacznie chłodniej a produkty przetworzone, gotowe do bezpośrednniego spożycia jak wędliny i sklepowe "gotowce" na półce najwyższej.
Surowe mięso i ryby, przechowujemy na niższych półkach lodówki gdzie temperatura waha się w granicach 3- 6 stopni Celsjusza. Innym powodem przechowywania surowego mięsa i ryb na najniższej półce, jest zminimalizowanie ich kontaktu z produktami gotowymi do bezpośredniego spożycia.
Na drzwiach lodówki utawiamy dżemy i sosy a w szufladzie świeże owoce i warzywa.
Takie rozlokowanie naszego jedzenia w lodówce, zapewni mu dłuższą świeżość a nas nie narazi na kłopoty żołądkowe.
Anna Frach, TheFad.pl