Szukaj w serwisie

×
16 listopada 2018

Chcesz zapobiec cukrzycy? Jedz śniadanie i pij kawę. Wyjaśniamy dlaczego

Chcesz zapobiec cukrzycy typu 2? To jedz śniadanie i pij kawę. Wyjaśniamy dlaczego.

śniadanie to podstawa! A co pić na śniadanie? Najlepiej kawę – sugeruje metaanaliza przeprowadzona przez instytut naukowy badający… kawę

Osoby, które rezygnują ze śniadania, odżywiają się w ciągu dnia raczej niezdrowo. Kiedy poczują głód, podjadają słodycze, a może coś wysokokalorycznego, inni sięgają po papierosa – to wniosek z pracy badawczej zespołu epidemiologów z Niemieckiego Centrum Leczenia Cukrzycy (DDZ) w Duesseldorfie. Praca została opublikowana w listopadowym numerze fachowego czasopisma „The Journal of Nutrition".

Paradoks: grubasy bez śniadania

Zespół naukowców, kierowany przez dr Sabrinę Schlesinger, przeanalizował dane pochodzące od 96. 175 osób. W czasie długoterminowych badań u 4.935 osób stwierdzono cukrzycę typu 2. Okazało się przy tym, że otyłe osoby często rezygnują ze śniadania. Z kolei otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka prowadzących do cukrzycy typu 2.

Zatem: śniadanie to podstawa! A co pić na śniadanie? Najlepiej kawę – sugeruje metaanaliza przeprowadzona przez instytut naukowy badający… kawę – Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC). Wniosek nie powinien dziwić, bo placówka jest finansowana ze środków sześciu dużych europejskich producentów kawy. ISIC prowadzi jednak naukowe badania we współpracy z uniwersytetami. W październiku ISIC przygotował swój roczny raport.

Antyoksydanty w kawie

Spożycie kawy może o 25 proc. zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – wynika z raportu ISIC. Na potrzeby metaanalizy Matthias Carlstroem, profesor z Instytutu Karolinska w Sztokholmie przestudiował 30 prac badawczych, w których uczestniczyło łącznie 1.185.210 osób.

Kjeld Hermansen, profesor medycyny w klinice uniwersyteckiej w Aarhus (Dania), tłumaczy to ochronne działanie kawy zawartością antyoksydantów. Kawa pomaga zatem zapobiec procesom zapalnym, a ciepło napoju wzmaga przemianę materii i zróżnicowanie mikrobiomu żołądkowo-jelitowego.

Hermansen zaleca picie od trzech do czterech filiżanek dziennie – zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Kto jednak nie chce tych zdrowotnych korzyści kawy przypłacić nadciśnieniem czy przyspieszonym biciem serca, może pić kawę bezkofeinową. Działa równie dobrze.

 

REDAKCJA POLECA

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję