Szukaj w serwisie

×
8 lutego 2017

Zdrowe i mniej zdrowe sposoby zagęszczania potraw

Istnieje wiele sposobów i metod zagęszczania zup i sosów - jedne są zdrowe drugie mniej zdrowe, ale wszystkie skuteczne i zapewne przyda się poszerzenie naszych wiadomości na ten temat.


 

Zazwyczaj używamy mąki lub zasmażki, ale istnieją też inne metody:

  • zasmażka - mąkę podsmażamy na tłuszczu, gdy zrobi się gęsta papka, wlewamy odrobinę zupy, rozprowadzamy dokladnie, wlewamy całość do zupy,

  • mąka - mąkę pszenną lub ziemniaczaną (bądź też jedną i drugą pół na pół) wymieszać z zimną wodą i taką zawiesinę wlać powoli, cały czas mieszając, do gotującej się zupy, jeszcze chwilę gotować,

  • śmietana - wymieszać śmietanę z niewielką ilością mąki, połączyć z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do pozostałej zupy i zagotować. W ten sam sposób można również doprawiać zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak,

  • zmiksowane warzywa - część warzyw przetrzeć przez sito lub zmiksować i połączyć z zupą,

  • żółtka - żółtko jajka rozbełtać z wodą (tyle łyżek wody ile żółtek) i dodać do gorącej zupy, nie gotować ponownie, żeby żółtko się nie ścięło,

  • kasza manna - do zupy należy dodać 2-3 łyżki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej i pogotować przez chwilę.

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję