TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Świąteczny piernik z bakaliami

Piernik, obok makowca, jest jednym z ciast tradycyjnie pieczonych z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Pełen aromatycznych przypraw i bakalii, w zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości.

Świąteczny piernik z bakaliami

W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach, jako skuteczny lek na wiele chorób. Był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

Świąteczny piernik z bakaliami

Piekę piernik w foremce o wymiarach 35 x 25 x 6 cm,  i przepis, który przeczytacie poniżej,  jest na takiej wielkości formę lub na 2 tzak zwane keksówki średniej wielkości.

Przepis na piernik z bakaliami

Sposób przygotowania

Miód, smalec, masło i cukier rozpuścić w rondelku i podgrzewać do powstania jednolitej masy. Dodać powidła, kakao, kawę oraz przyprawę do piernika i ostudzić.

Do ostudzonej masy dodawać kolejno żółtka, mąkę z sodą i śmietanę i dokładnie wymierza wszystkie składniki. Dodać bakalie, uprzednio oprószone mąką. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i delikatnie zmieszać z ciastem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (włącznie z brzegami) i wstawic do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 45 minut. Po tym czasie należy zrobić tzw. próbę patyczka (sprawdzić np. wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe w środku).

Jeśli jest gotowe, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Ciasto możemy przechowywać aż do świąt, w suchym i ciemnym miejscu. Przed samymi świętami, piernik możemy udekorować polewą czekoladową lub lukrem królewskim oraz bakaliami, lub cukrowymi ozdobami świątecznymi.

Smacznego!

Exit mobile version