Anna Frach
Kuchnia angielska, wciąż nie porusza serc miłośników dobrego jedzenia. Zdecydowanie pozbawiona jest wyrafinowania, a niewielka, wręcz symboliczna ilość stosowanych przypraw (mowa a typowej angielskiej kuchni bez wpływów hinduskich) przypomina mi moje czasy przedszkolne i jałowe "mimry z mamrami".No ale nie o tym miało być co się komu podoba, tylko o tym, co Wyspiarze jedzą w niedzielę.
Na śniadanie zapewne niezmiennie English Breakfast , o którym więcej możecie przeczytać w artykule "Full English Breakfast - historia angielskiego śniadania".
A na niedzielny obiad nazywany Sunday Lunch, Sunday Dinner lub Sunday Roast (Niedzielna pieczeń), Anglicy jedzą pieczone mięso z dodatkiem ziemniaków, Yorkshire pudding, warzywami oraz sosem pieczeniowym.
Niedzielny obiad przypomina spożywany podczas Świąt Bożego Narodzenia Christmas dinner, jest jednak od niego mniej obfity.
Mięso
Mięsem serwowanym jako Sunday roast najczęściej jest wołowina, kurczak, baranina, jagnięcina lub wieprzowina. Rzadziej spotyka się pieczoną kaczkę, gęś, indyka bądź inne ptactwo łowne.
Warzywa
Sunday roast może być podawany z wieloma różnymi gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Podawane warzywa różnią się w zależności od regionu i pory roku. Zazwyczaj w skład dania wchodzą pieczone ziemniaki polane sosem z pieczeni.
Poza ziemniakami serwuje się również tłuczoną rzepę lub brukiew, pieczony pasternak, gotowaną kapustę, brokuły, fasolę szparagową, marchew lub groszek.
Dodatki
do wołowiny – Yorkshire pudding, suet pudding, angielska musztarda lub chrzan
do wieprzowiny – skwarki, farsz szałwiowo-cebulowy, sos jabłkowy lub musztarda
do baraniny – sos miętowy lub galaretka porzeczkowa
do kurczaka – pigs in blankets, kiełbaski, sos chlebowy, sos żurawinowy lub galaretka porzeczkowa
Anna Frach, The Fad (źródło Wikipedia)