Anna Frach
Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy to wracali do domu, aby spożyć wieczorny posiłek.
Kiedy zapytaliśmy naszego angielskiego przyjaciela Adriana, jakie jest jego ulubione danie – bez namysłu odpowiedział: "Full English Breakfast".
Anglicy nie lubią "rozstawać się" ze swoim śniadaniem nawet na chwilę. Kilka lat temu podczas wakacji w tureckiej miejscowości Ölüdeniz, byliśmy świadkami "buntu Brytyjczyków", którzy zmuszeni do jedzenia tureckiego śniadania (innego nie było w opcji half board) składającego się ze świeżych warzyw, owoców, serów i chleba pita – zaczęli chodzić na"angielskie śniadania" do okolicznych restauracji.
Niestety nie ma zbyt wielu informacji o tym, kiedy Szkoci i Anglicy zaczęli łączyć dostępne składniki, które składają się na tzw. ''Full English Breakfast'', czyli tradycyjne angielskie śniadanie. Ale znana jest historia pochodzenia kilku z tych składników.
Jednym z ważnych składników angielskiego śniadania jest herbata, która została przywieziona do Anglii w XVII wieku. Do czasu jej spopularyzowania, do śniadania, które składało się w tamtym czasie z chleba i pieczonej wołowiny, serwowano piwo.
Współczesny boczek/bekon zdobył popularność na poczatku XVIII wieku, kiedy z Irlandii zaczęto sprowadzać świnie. W miejscowości Calne w Witshire, która stała się miejscem, odpoczynku dla trzody chlewnej, opracowano metodę konserwowania półtuszy wieprzowych, przez moczenie jej w solance. Tak powstał bekon, który do dnia dzisiejszego stanowi podstawę angielskiego śniadanie.
Pomysł na smażone jajka i pomidory, przybył na wyspy z Chin. Jak się okazuje, już starożytni Chińczycy smażyli razem jajka z pomidorami.
Black pudding - to wędlina podobna do polskiej kaszanki, jej podstawowym składnikiem jest krew oraz podroby. Black pudding pochodzi z Europy a do Anglii trafił dzięki europejskim mnichom, którzy nazywali produkt "bloodwurst". Po wizycie mnichów w Lancashire nazwę zmieniono na ''black pudding''
Śniadanie angielskie jest efektem klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy to wracali do domu, aby spożyć wieczorny posiłek.
Podstawowe składniki angielskiego śniadania to smażone lub pieczone w piekarniku:
- jajka
- bekon
- kiełbaski
- black budding lub white pudding
- pomidory
- pieczarki
dodatkowo, koniecznie na ciepło fasolka w sosie pomidorowym
herbata z mlekiem tzw. English Tea
We współczesnej wersji śniadania pojawiły się również
- tosty z masłem i dżememowsianka
- soki owocowe
- sosy (brown souce, english mustard, ketchup)
Jednak w różnych częściach Anglii pojawiły się lokalne wersje śniadania
hog`s pudding - rodzaj kiełbasy produkowanej w Cornwalii i Devon
potato cakes - smażone placuszki z gotowanych, gniecionych ziemniaków z dodatkiem mąki i masła, śledzie, sardynki, jajka w koszulkach, smażony na głębokim tłuszczu chleb, placki ziemniaczane
oraz bubble and squeak - danie przygotowywane z resztek niedzielnego obiadu. Składają sie na nie resztki pieczeni, warzyw, kapusta, ziemniaki - które są drobno krojone i smażone na patelni.
Anna Frach (TheFad.pl)