TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Smaczne i efektowne ciasto ”Leśny Mech”

Niewiele jest deserów, które robią tak spektakularne wrażenie jak ciasto ”Leśny mech”.  Zielone, puszyste, przypominające leśne runo z rozsypanymi na nim owocami, a przy tym lekkie i zniewalające smakiem.

Swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku, który jednak wbrew pozorom nie dominuje i nie zmienia smaku ciasta.

Składniki na ciasto

450g mrożonego szpinaku

4 jajka

1 1/3 szklanki cukru

1 1/3 szklanki oleju

2 1/2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 opakowanie serka mascarpone

300 ml śmietanki 30%

 

Składniki na krem

1 opakowanie serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 opakowanie śmietanfixu

Dodatkowo

Owoce granatu, maliny lub jagody

Opcjonalnie likier pomarańczowy

Sposón wykonania

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z  wody, zblendować.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.

Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i ostudzić. Obciąć nożem wierzch ciasta, na wysokości ok 2/3, obcięte ciasto pokruszyć, starać sie wybrać do pokruszenia ciasto znajdujące się pod przyrumienioną skórką. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy i założyć jej brzegi. Jeśli lubicie ciasta nasączone alkoholem – można nasączyć biszkopt przed nałożeniem kremu likierem pomarańczowym.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru, cukru wanilinowego i śmietanfixu. Do prawie ubitej śmietanki dodać partiami serek mascarpone i dokładnie zmiksować.

Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne drobne owoce.

Exit mobile version