TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Pyszne placuszki z płatków owsianych

Fot. Anna Frach, TheFad

Najbardziej lubię racuchy – takie prawdziwe, drożdżowe i puchate, które podczas smażenia rosną i rosną na patelni. Posypane cukrem pudrem mogą być podawane na śniadanie, na deser albo jeśli lubicie obiady na słodko – właśnie na obiad.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ale co zrobić – latka lecą a z nimi i kilogramów przybywa – czas powiedzieć dosyć i zacząć myślec o zdrowym odżywianiu.

Poniższy przepis na placuszki z płatków owsianych, zaczerpnięty jest z angielskiej diety Slimming World. Placuszki są zdrowe – w wersji ze słodzikiem i smażone na frylight (tłuszcz w sprayu – w 1 jednym psiknięciu 1 kcal) zawierają 291 kcal w porcji.

 

Z podanego przepisu przygotujecie placuszki dla 2 osób, u mnie to 18 sztuk.

80 gram płatków owsianych
100 ml chudego mleka
3 jajka
cukier wanilinowy (lub extrat z wanilii)
2 łyżki cukru (u mnie słodzik)
tłuszcz do smażenia (u mnie frylight)
Owoce – banany, brzoskwinie lub jagodowem(truskawki, maliny, jagody)

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5 miunt. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy dodajemy do mieszanki płatków z mlekiem i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę – całość delikatnie łączymy.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Na spryskaną tłuszczem patelnię, nakładamy niewielkiej wielkości placuszki i smażymy na rumiano z dwóch stron.
Ciepłe podajemy wedle uznania – z cukrem pudrem, miodem, jogurtem czy syropem, oraz owocami. Prawdziwa dowolność w serwowaiu i dekoracji.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

Exit mobile version