Dzisiaj przepis na babeczki. Niby nic specjalnego ale jest to wdzięczny deser i pasujący na różne okazje.
Z podanego poniżej przepisu, upiekłam 12 babeczek o smaku pomarańczowym. Całości dopełniła dekoracja z różowego maslanego kremu i świątecznych cukrowych jajeczek.
Składniki na 12 babeczek
150 gram masła
150 gram cukru
3 jajka
150 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Na krem maślany:
75 gram miękiego masła
170 gram cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
barwnik spożywczy wg uznania
Do dekoracji
kolorowe jajeczka, perełki,kwiatuszki - wg uznania
Piekarnik rozgrzewamy (góra-dół) do 160 stopni celsjusza. Przygotowujemy 12 papilotek na babeczki.
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz aromat pomarańczowy i mleko. Przygorowane, dokładnie zmiksowane ciasto, przekładamy łyżką do papilotek i pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut. Po upieczeniu babeczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Aby przygotować perfekcyjny krem maślany, który świetnie nadaje się do dekoracji babeczek, potrzebujemy dobrego jakościowo masła o jak najwiekszej zawartości tłuszczu. Takie masło, w temperaturze pokojowej powinno zmięknąć, ale nie roztapiać się.
Najważniejszą czynnością w przygotowaniu kremu maślanego jest dokładne i długie ucieranie masła. Powinno ono trwać (zanim dodamy pozostałe składniki) minimum 5 minut, aż masło wyrażnie zmieni kolor na jaśniejszy i ładnie się napowietrzy.
Do tak ubitego masła dodajemy partiami przesiany cukier puder oraz sok pomarańczowy.
Jeśli macie bawrnik w proszku należy odrobinę barwnika rozpuścić w łyżeczce mleka i mieszankę dodać do masy maślanej, jeśli macie barwnik w płynie można po kropelce wlewać go do masy, dostosowując kolor kremu do własnych upodobań.
Wystudzone babeczki dekrujemy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i ozdabiamy światecznymi dekoracjami!
Babeczki z tego przepisu są pięknie wyrośnięte, pulchne, wilgotne i mają wspaniały, pomarańczowy aromat.
Smacznego!
Anna Frach/ TheFad.pl