Jeśli lubicie nowe wyzwania - ten przepis jest dla Was. Kebab z kurczaka przygotowany w domu jest o tyle lepszym zamiennikiem tego kupowanego "na mieście", że dokładnie wiecie z czego jest zrobiony.
Cała procedura wykonania jest banalnie prosta, a efekt Was zaskoczy - gwarantuję że często będziecie sięgać po ten przepis.
Składniki na kebab z kurczaka:
1300 gram udek z kurczaka (nie nóżek, tylko udek)
1/ paczki przyprawy kebab-gyros (u mnie z firmy prymat
1 łyżka oleju
1/2 główki dowolnej kapusty (biała lub czerwona), która będzie nam służyła jako podstawa do kebaba
1 średniej wielkości cebula
2 -3 grubsze patyki do szaszłyków.
Z udek kurczaka ściągamy skórę i wycinamy z nich kości, w taki ,sposób, aby jak najmniej uszkodzić mięso (powinny powstać płaty mięsa).
Z oleju i przyprawy kebab-gyros przygotowujemy marynatę, którą starannie smarujemy mięso. Następnie odstawiamy mięso na kebab na około 2 godziny do zamarynowania.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
W kapustę wbijamy patyki do szaszłyków i nabijamy na nie nasze kawałki kurczaka, tworząc „mięsną wieżę". Na sam szczyt naszego kebaba nabijamy cebulę.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 do 90 minut.
Podczas pieczenia, kapusta zmięknie i lekko poddusi się w sosie spływającego z kurczaka. Możecie ją wykorzystać robiąc z niej kapustę zasmażaną, wystarczy dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną cebulkę i dobrze ją doprawić.
Gotowego kebaba wyciągamy z piekarnika, kładziemy na desce do krojenia i odkrawamy niewielkie kawałki.
Super smakuje podany w chlebku pita ze świeżymi warzywami — ogórek, pomidor, sałata lodowa, czerwona cebula i sosami na bazie majonez, jak również ułożony na talerzu obok chrupiących frytek i sałatki. W wersji light polecam kebaba z ryżem.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl