Na temat pomidorowej od lat słucham sporów, czy lepsza wersja z makaronem czy z ryżem, a może z lanymi kluskami.
Tym razem Was zaskoczę inną wesją zupy pomidorowej – polecam krem z pomidorów i czerwonej papryki z… fetą. Pyszny, o oryginalnym smaku i niezwykle sycący.
Składniki
2 puszki rozdrobnionych pomidorów
1 czerwona papryka
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
½ opakowania fety
1 kostka rosołowa
Sól i pieprz
Słodka śmietana
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle do miękkości, pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek, uważając żeby się nie przypalił.
Do garnka wlać pomidory, dolać ok 1 litr wody i wrzucić kostkę rosołową, gdy zupa zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i dodać paprykę z cebulą.
Całość gotować około 30 minut na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem a następnie zmiksować.
Podawać z pokrojoną w kostkę fetą, posypać pokrojonymi listkami bazylii.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl