TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Pomysł na obiad – Ryż po singapursku

Singapore Rice – czyli ryż po singapursku, jest jedną z dziesiątek wersji, wywodzącego się z kuchni chińskiej smażonego ryżu. W woku smaży się ryż z innymi składnikami, najczęściej są to warzywa, mięso czy owoce morza. W wielu domach, do wykonania tego dania zużywa się składniki pozostałe po daniu głównym, czego efektem są najliczniejsze odmiany tej potrawy.

Singapore rice,  często można spotkać w chińskich barach na wynos, głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii

Składniki na 4 osoby

250 g ryżu długo ziarnistego (najlepiej basmati)

1/2 piersi z kurczaka ok 150 g (może być gotowane mięso z kurczaka)

100 g drobnych mrożonych krewetek

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

1/2 puszki kukurydzy

1 por

3 łyżki posiekanej zielonej cebulki

mały kawałek imbiru lub imbir mielony

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

curry

1 jajko

2 łyżki oleju (może być olej kokosowy)

Do sporej wielkości woka, wlewamy olej a następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i por pokrojony w półplasterki. Warzywa podsmażamy ostrożnie aby warzyw nie przypalić. Przekładamy na talerzyk. Dolewamy trochę oleju i wrzucamy na gorący tłuszcz krewetki, a kiedy odparuje z nich woda dodajemy pokrojonego drobno kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy utarty na drobnych oczkach imbir i wsypujemy kukurydzę. Do woka dodajemy, podsmażoną uprzednio paprykę z porem i mieszamy na wolnym ogniu.

Ugotowany na półtwardo ryż dodajemy do woka i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy sosem sojowym i curry.

Na patelnię z gładkim dnem, wlewamy odrobinę tłuszczu i rozbełtane jajko. Smażymy mieszając aż powstanie ”sucha jajecznica”. Usmażone jajko dodajemy do ryżu. Dosypujemy do woka 2 łyżki zielonej cebulki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Ryż podajemy posypany z wierzchu pozostałą cebulką.

Smacznego!

Anna Frach, Thefad.pl

Exit mobile version