Singapore Rice – czyli ryż po singapursku, jest jedną z dziesiątek wersji, wywodzącego się z kuchni chińskiej smażonego ryżu. W woku smaży się ryż z innymi składnikami, najczęściej są to warzywa, mięso czy owoce morza. W wielu domach, do wykonania tego dania zużywa się składniki pozostałe po daniu głównym, czego efektem są najliczniejsze odmiany tej potrawy.
Singapore rice, często można spotkać w chińskich barach na wynos, głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii
Składniki na 4 osoby
250 g ryżu długo ziarnistego (najlepiej basmati)
1/2 piersi z kurczaka ok 150 g (może być gotowane mięso z kurczaka)
100 g drobnych mrożonych krewetek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 puszki kukurydzy
1 por
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
mały kawałek imbiru lub imbir mielony
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
curry
1 jajko
2 łyżki oleju (może być olej kokosowy)
Do sporej wielkości woka, wlewamy olej a następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i por pokrojony w półplasterki. Warzywa podsmażamy ostrożnie aby warzyw nie przypalić. Przekładamy na talerzyk. Dolewamy trochę oleju i wrzucamy na gorący tłuszcz krewetki, a kiedy odparuje z nich woda dodajemy pokrojonego drobno kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy utarty na drobnych oczkach imbir i wsypujemy kukurydzę. Do woka dodajemy, podsmażoną uprzednio paprykę z porem i mieszamy na wolnym ogniu.
Ugotowany na półtwardo ryż dodajemy do woka i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy sosem sojowym i curry.
Na patelnię z gładkim dnem, wlewamy odrobinę tłuszczu i rozbełtane jajko. Smażymy mieszając aż powstanie ''sucha jajecznica". Usmażone jajko dodajemy do ryżu. Dosypujemy do woka 2 łyżki zielonej cebulki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Ryż podajemy posypany z wierzchu pozostałą cebulką.
Smacznego!
Anna Frach, Thefad.pl