Calzone to włoska potrawa, przygotowywana na bazie solonego ciasta chlebowego, nadziewanego różnymi dodatkami i pieczona w piecu. Najczęściej nadzienie do calzone stanowią salami, szynka, mozzarella, ser ricotta, parmezan lub pecorino a także jajka.
Kosztując calzone w restauracjach, zapewne natkniecie się na jego różne odmiany. I tak przykładowo calzone pochodzące z Apulli, nazywane jest tam panzerotti i jest nadziewane pomidorami i mozzarellą a następnie smażone na głębokim tłuszczu.
Sycylijska wersja calzone nazywa się cuddjiruni i jest nadziewana cebulą (czasem innymi warzywami jak ziemniaki czy brokuły) oraz anchois, oliwkami, serem i mortadelą.
W USA calzone są zazwyczaj wykonane z ciasta do pizzy i nadziewane wędliną, serem i warzywami.
Najpopularniejsze u nas ciasto na calzone zawiera mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, wodę i sól.
Warto dodać, że wykonanie tej potrawy nie jest skomplikowane, a dodatkowo sami możemy dobierać składniki nadzienia.
Przepis na ciasto na 4 calzone
500 gram mąki tortowej
30 gram świeżych drożdży lub 10 gram drożdży suszonych
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 1/2 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Mąkę przesiewamy do miski, drożdże z cukrem rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody i pozostawiamy na chwilę aż zaczną pracować.
Mąkę mieszamy z olejem, solą, drożdżami i pozostałą wodą i wyrabiamy miękkie ciasto.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Nadzienie do calzone
200 gram sera mozzarella
150 gram salami
150 gram szynki
1 czerwona cebula
sos pomidorowy lub śmietanowy
Sposób wykonania
Przygotowane i wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej z nich zrób kulkę, rozpłaszczą ją i rozwałkuj na placek o średnicy ok 22 cm.
Jedną połowę placka posmaruj sosem (pozostawiając nieposmarowany brzeg o szerokości ok 1.5 cm) i nakładaj farsz - pokrojone w kostkę salami, posiekaną cebulę i ser mozzarella. Farsz posyp ziołami - bazylią o oregano.
Placek z farszem złóż na pół, tworząc dużego pieroga. Dokładnie sklej brzegi a następnie zroluj je zawijając od brzegu ciasta w kierunku farszu.
Calzone ułóż na posypanej mąką blaszce i piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku około 20 minut.
Smacznego!