Omlet to potrawa z jaj, która w zależności od dodatków, może być serwowana na słodko jako deser lub jako danie główne. Omlet ma wiele odsłon, jedni przygotowują go z samych jaj, inni z jaj z dodatkiem mleka, jeszcze inni z dodatkiem mleka i mąki.
Dzisiaj pomysł na omlet w wersji obiadowej z pieczarkami, można go serwować z frytkami lub lżejszej z ryżem. Jako dodatek, proponuję pomidory z bazylią.
Składniki na 2 omlety:
5 jaj
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól, pieprz
50 dkg pieczarek
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka oleju
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na oleju, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem, dodać śmietanę i natkę pietruszki, podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Jajka dokładnie roztrzepać w miseczce, dodać 2 łyżki mąki, mleko, sól i pieprz, na końcu zieloną cebulkę.
Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem aż wierzch się zetnie, obrócić na drugą stronę.
Na usmażony omlet nałożyć pieczarki, złożyć na pół i podawać z dodatkami.
Smacznego!
Anna Frach, Thefad