Mój ulubiony sos do spaghetti, tagiatelli czy innych makaronów, bez wzgędu na ich kształt i długość - to carbonara. Kremowy, śmietanowy, pachnący wędzonką i bazylią - mniam. Według mnie to najmniej skomplikowany sos, no może poza tradycyjnym, pomidorowym "Napoli".
Carbonara na 4 osoby
500 gram makaronu spaghetti lub tagiatella
300 ml śmietany 18% słodkiej
1 jajko
100 gram pokrojonej w kostkę szynki
50 gram wędzononego boczku pokrojonego
1/2 małej cebuli drobno posiekanej
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz
1 łyżka tartego parmezanu
opcjonalnie listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy we wrzęcej, osolonej wodzie, pilnując aby się nie rozgotował.
Na patalnię wrzucamy pokrojony boczek, lekko go podsmażamy. Nastepnie dodajemy szynkę i posiekaną drobno cebulę. Całość smażymy na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka ale nie zrumieniona. Dodajemy suszoną bazylię i pieprz.
W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, doprawiamy solą i pieprzem. Sos śmietanowy wlewamy na patelnię do smażonego boczku z szynką i cebulą. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Patelnię z sosem odstawiamy z kuchenki i mieszamy z odcedzonym, gorącym makaronem.
Przygotowaną potrawę nakładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego!