Gdy będziecie mieli już dosyć ociekających tłuszczem schabowych, czy zatopionych w sosie rolad i zrazów - sięgnijcie po ten przepis.
Przepyszne mielone kotleciki w wersji fit najlepsze są z mięsa z indyka (ja użyłam wieprzowiny 5% tłuszczu) z brokułami i czosnkiem, pieczone w piekarniku.
Przepis otrzymałam od Oli Włodarczyk - Wencławiak, która stawia na zdrowe żywienie i ma zapas ciekawych i smacznych przepisów.
Z podanej ilości składników, zrobiłam 8 kotlecików.
Składniki:
500 gram mielonego mięsa z indyka lub chudego mięsa wieprzowego
1 brokuł - ok 450 gram
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
1 jajko
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze na półtwardo - wystudzić. Na patelni na łyżeczce oleju zeszklić cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso mielone przełożyć do miski, dokładnie wyrobić na jednolitą masę z jajkiem, mąką i przyprawami. Dodać cebulę z czosnkiem i na końcu pokrojony w drobne kawałki brokuł.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formować kotleciki. Piec w piekarniku podgrzanym do 200 stopni Celsjusza prze około 30-40 minut.
Kotleciki można podawać z ziemniaczkami w mundurkach i dipem jogurtowo-czosnkowym, z ryżem i surówkami - w zasadzie, te klotleciki sprawdzają się świetnie z wszelkimi dodatkami.
Smacznego!