Anna Frach
Sezon śliwkowy w pełni, warto więc dostępność tych owoców wykorzystać, nie tylko do pieczenia ciast ale również przygotowywania dań obiadowych. Jednym z moich ulubionych są knedle ze śliwkami.
Składniki na 14 knedli:
800 gram ugotowanych ziemniaków
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Ziemniaki najczęściej gotuję w ‘’mundurkach’’ i po wystudzeniu obieram, jednak dla tych mniej cierpliwych polecam ugotować obrane, pokrojone na mniejsze części ziemniaki. W tej opcji, warto dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją i możemy dodać odrobinę oleju, wtedy będziemy pewni że knedle nam się nie posklejają.
W międzyczasie zajmiemy się owocami - truskawki obieramy z szypułek, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy już też zająć się przygotowaniem rumianej bułki tartej, którą polejemy ugotowane knedle.
Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i delikatnie ją przyrumieniamy, dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypaliło. Odstawiamy z ognia, przed samym polaniem knedli, jeszcze bułkę tartą podsmażymy.
Po ostudzeniu, ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków tak, aby nie były wyczuwalne grudki.
Do ziemniaczanej masy, dodajemy jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto, które przypominać będzie swoją konsystencją ciasto na kopytka.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki. Na środku każdego z nich umieszczamy truskawkę i dokładnie sklejamy, tak aby utworzyła nam się kuleczka z ciasta z truskawką wewnątrz.
Ulepione knedle, gotujemy partiami we wrzącej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, powinno się gotować knedle około 3 minut.
Ugotowane knedle, wykładamy na talerz, polewamy gorącą bułką tartą i posypujemy cukrem.
Smacznego!
Anna Frach / TheFad.pl