Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne placki ziemniaczane i chcielibyście odmiany - babka ziemniaczana może być wspaniałą alternatywą.
Największą popularnością potrawa ta cieszy się na wschodnich krańcach Polski oraz na śląsku, gdzie nazywana jest kartoflakiem.
Głównym składnikiem babki, jak sama nazwa wskazuje są ziemniaki ale nieodzowny jest również wędzony boczek i kiełbasa. Upieczona babka ma chrupiącą skórkę, jest aromatyczna, pachnie wędzonką i majerankiem i rozpływa się w ustach.
Świetnie smakuje polana kwaśną śmietaną i podana z ulubioną surówką.
Składniki na babkę ziemniaczaną:
1.5 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
20 dkg wędzonego boczku
20 dkg dobrej kiełbasy
2 jajka
łyżka majeranku
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na "puch". Ta tarce lub w melakserze ścieramy również jedną cebulę oraz czosnek. Utartą masę przekładamy na sitko i czekamy aż odcieknie.
Na patelni smażymy na "chrupko" pokrojony w niedużą kostkę boczek i kiełbasę, pod koniec smażenia dorzucamy na patelnie jedną posiekaną cebulę i smażymy ją na złoty kolor.
Kiedy smażony boczek z kiełbasą ostygną, przekładamy wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy również 2 łyżki mąki, majeranek, sól i pieprz.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Całość przekładamy do formy keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl