Jeśli masz już dosyć napompowanych chemikaliami i wodą wędlin, którymi zmuszeni jesteśmy na co dzień karmić nasze rodziny, to może czas aby przygotować samemu wspaniały suszony schab w ziołach?
Szczególnie będzie on smakował wielbicielom surowej polędwicy oraz szynki parmeńskiej. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, natomiast sam proces od zakupu schabu do ukrojenia pierwszego plasterka na kanapkę trwa minimum 7 dni.
Do przygotowania suszonego schabu, potocznie zwanego "schabem z pończoszki" potrzebujemy:
1 kg chudego schabu w kawałku
1 szklankę cukru
1 szklankę soli
Ulubione zioła (majeranek, czosnek, ostra papryka, grubo zmielony pieprz)
Przewiewny kawalek materiału lub 1 nogawka z damskich, cienkich rajstop
Przygotowanie schabu musimy podzielić na kilka etapów:
Etap 1
Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, układamy w szklanym naczyniu i dokładnie z każdej strony obsypujemy cukrem. Tak przygotowany schab przykrywamy lub naczynie ze schabem owijamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Etap 2
Schab obmywamy z cukru, ponownie osuszamy ręcznikiem i ponawiamy procedurę tym razem zamist cukru używając soli, która zakonserwuje nam mięso. Ponownie mięso wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.
Etap 3
Zmywamy ze schabu sól, a osuszony schab nacieramy mieszanką ulubionych przypraw. Kolejne 24 godziny w lodówce, rozprowadzą równomiernie aromat w wędlinie.
Etap 4
Schabu nie obmywamy z przypraw! Przekładamy mięso do ściereczki lub rajstop, dokładnie zawijamy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu (może być w okolicach kaloryfera) na minimum 5 dni. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do jedzenia.
Schab najlepiej smakuje na kanapkaach, pokrojony w cienkie plasterki, doskonały jest zarówno bez dodatków jak również posmarowany musztardą czy chrzanem.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl (zainspirowana przez Daria Ali)