Anna Frach
W Polsce swoje najlepsze chwile Pischinger (piszinger) przeżywał w latach 80-tych dwudziestego wieku, czyli w czasie kiedy półki polskich sklepów świeciły pustkami i nasze mamy musiały nieźle się natrudzić aby powstać mogło ''coś z niczego''. W wersji oryginalnej - wiedeńskiej, do przygotowania „piszingera” potrzebne są wafle, gorzka czekolada, masło, cukier, żółtka oraz orzechy laskowe.
Pischinger to wiedeński tort czekoladowo orzechowy, którego pomysłodawcą był cukiernik Oskar Pischinger. Pierwszy pischinger powstał w roku 1849 !
W Polsce swoje najlepsze chwile Pischinger (piszinger) przeżywał w latach 80-tych dwudziestego wieku, czyli w czasie kiedy półki polskich sklepów świeciły pustkami i nasze mamy musiały nieźle się natrudzić aby powstać mogło ''coś z niczego''. W wersji oryginalnej - wiedeńskiej, do przygotowania „piszingera” potrzebne są wafle, gorzka czekolada, masło, cukier, żółtka oraz orzechy laskowe.
Jednak przez lata przepis ewaluował i powstało tysiące nowych, mniej lub bardziej udanych wersji tortu.
Dzisiaj przepis na ''Pischinger snickersowy''
Potrzebne nam będą:
1 paczka wafli (tzw andrutów) - od waszej inwencji zależy czy będą to wafle okrągłe czy kwadratowe
1 puszka masy kajmakowej
3 łyżki masła orzechowego z orzeszkami
10 dkg masła
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
50 ml słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Masa snickersowa - masę kajmakową podgrzać w rondelku, do ciepłej masy dodać masło orzechowe i razem podgrzewać, najlepiej w kąpieli wodnej, gdyż przez dużą zawartość cukru ma tendencje do przypalania. Masę pozostawić do ostygnięcia a następnie utrzeć z masłem, aż do powstania gładkiego (bez grudek masła) kremu.
Masa czekoladowa - w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Tą masę również lekko studzimy.
Płaty wafli przekładamy na przemian masą snickersową i czekoladową. Ja zdecydowałam się nie smarować polewą wierzchu torciku. Przełożone wafle przykryć folią i ułożyć na nich garnek z wodą lub inny ciężki przedmiot, aby dobrze się zespoliły. Po około 2 godzinach wafle pokroić w dowolny kształt. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce.
Smacznego !
Anna Frach, TheFad.pl