Szukaj w serwisie

×
28 maja 2020

Jak przyrządzać aromatyczne i pyszne potrawy w restauracji?

Znakiem szczególnym naszych czasów jest wszechobecne wręcz przygotowywanie posiłków na mieście. W zależności od punktu, do którego się udamy możemy kupić jedzenie o bardzo różnej jakości przygotowania. Bardzo często pomimo dobrego przygotowania kucharza, zawodzi sprzęt w kuchni. Niewielu właścicieli restauracji może pozwolić sobie na wymianę całego sprzętu. Warto więc sprawdzić co tak naprawdę ma największy wpływ na smak naszych posiłków. Poniższy artykuł w skrócie opowie, jak można to zmienić.

Od czego zależy smak jedzenia?

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest przygotowywanie jedzenia z mrożonych składników, które nie nadają odpowiedniej jakości potrawom. Problem jest o tyle duży, że do przygotowywania aromatycznych dań z mrożonego wcześniej mięsa czy warzyw stworzone specjalne piece. Piece konwekcyjno parowe  dzięki zastosowaniu suchego powietrza oraz pary pozwalają zachować aromat, masę oraz barwę potraw nawet podczas kilkukrotnego podgrzewania.

Piec konwekcyjno parowy przygotuje jedzenie na kilka sposobów. Blanszowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie, regeneracja gotowych posiłków czy pieczenie z sondą przy pomocy tego urządzenia do żadne wyzwanie. Jedną z największych zalet tego typu urządzeń jest przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków. Po przygotowaniu szczególnie dobrze prezentują się warzywa, które nabierają zdrowych i pełnych kolorów oraz są bardzo smaczne.

Piece konwekcyjno parowe są wielozadaniowe co jest ich ogromną zaletą.  Potrafią w kuchni zastąpić wiele urządzeń. Zbędne stają się piekarniki, trzony kuchenne, patelnie czy grille.

Piec konwekcyjno parowy idealnie nadaje się do dużych renomowanych restauracji oraz mniejszych osiedlowych punktów gastronomicznych. Dzięki temu, że nie zajmuje dużo miejsca może spełniać swoje zadanie nawet w bardzo małych lokalach, które nie mogą sobie pozwolić na duże zaplecze. Piec konwekcyjny to alternatywa dla przedsiębiorców, którzy nie mogą sobie pozwolić na zakup droższego urządzenia. 

Piec konwekcyjno parowy

Smak i aromat dzięki odpowiednim przyprawom

W prawdziwej, dobrej restauracji oprócz kucharza i dobrego sprzętu występują również świeże warzywa i owoce, mięsa, ryby a ponad wszystko zioła i aromatyczne przyprawy.

Jednym z najważniejszych atutów punktów gastronomicznych o wypracowanej renomie jest możliwość zużywania większości jedzenia na bieżąco. Dzięki temu nie ma konieczności mrożenia zapasów lub odgrzewania gotowych potraw. W bardzo wielu małych restauracjach nie jest to możliwe, dlatego tak ogromne znaczenie ma sposób przygotowania oraz odgrzewania potraw.

Większość naukowców zgadza się, że najzdrowszym sposobem przyrządzania jedzenia jest gotowanie i odgrzewanie na parze. Gotowe dania nie tracą swoich wartości a przyprawy nie znikają wraz z odlanym olejem czy tłuszczem. Wielu gości docenia smak i aromat przygotowanych w ten sposób potraw. To właśnie dlatego, niektóre restauracje cieszą się tak ogromnym uznaniem i są wręcz oblegane przez gości. Warto również zauważyć, że ta zasada sprawdza się również w renomowanych hotelach.

W bardzo wielu miejscach w Polsce hotelowe restauracje widocznie przebijają jakością, smakiem oraz świeżością przygotowywanych dań od reszty punktów gastronomicznych w okolicy.  To właśnie dlatego goście hotelowi coraz rzadziej decydują się na jedzenie poza miejscem noclegu. Jednym z najlepiej zaopatrzonych punktów kulinarnych są właśnie hotele, jednak nie zawsze tak było. Sposób organizacji restauracji w takich punktach powinien być wzorem do naśladowania dla mniejszych przedsiębiorców.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję