Anna Frach
Pączki z tego przepisu są rumiane, kształtne, lśniące lukrem, mocno nadziane różaną marmoladą i... pulchne!
Mówią, że kto szuka ten znajdzie (albo mu podpowiedzą, gdzie jest). Tak było i ze mną. Pnieważ Tłusty Czwartek tuż, tuż od kilku dni szukałam przepisu, na naprawdę Super pączki i dzięki Magdzie, taki przepis otrzymałam, a za jej zgodą dzielę się nim z wami.
Popatrzcie tylko na zdjęcia - pączki z tego przepisu są rumiane, kształtne, lśniące lukrem, mocno nadziane różaną marmoladą i... pulchne!
Z poniższego przepisu Magda upiekła 37 pączków.
Składniki na pączki:
- 500 ml mleka
- 1 kg mąki typ 500 (wrocławska)
- 1 jajko + 6 żółtek
- 100 gram masła
- 100-150 gram cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 40 ml alkoholu (u Magdy amaretto)
- 1 łyżka octu
- 100 gram świeżych drożdży
- olej lub smalec do smażenia (oleju ok 1.5 litra)
- 300 gram marmolady różanej do nadziewania pączków
Przepis na najlepsze pączki
W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu, do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy letnim mlekiem. Rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zacznie "pracować" i zwiększy swoją objętość.
Po 15 minutach, gdy rozczyn zaczął już rosnąć, dodajemy do niego resztę cukru, cukier waniliowy, sól, 1 całe jajko, roztopione i ostudzone masło, alkohol i ocet. Masę dokładnie wymieszać, a następnie dodać do niej pozostałą mąkę na przemian z żółtkami. Trochę mąki i 1 żółtko i tak do wyczerpania składników. Gdy wszystkie składniki już się połączyły, wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto pięknie odchodzi od ręki i ścianek miski, a na powierzchni wytworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być lepkie, ale musi odchodzić w miarę łatwo od ręki.
Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat kuchenny. Następnie odrywamy od ciasta nieduże kawałki, rozpłaszczamy je, a na środek każdego tak utworzonego placka nakładamy łyżeczkę marmolady, po czym dokładnie "sklejamy" formując pączki i układamy je do wyrośnięcia na podsypanej mąką blaszce. Pączki przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na około 15 minut.
W garnku rozgrzewamy olej do około 170 stopni Celsjusza. Jak sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, gdy nie mamy termometru? Można wrzucić do oleju kawałek surowego ciasta - jeśli wypłynie i się zrumieni, możemy zacząć smażyć pączki. Temperatura oleju ma ogromne znaczenie. Zbyt gorący sprawi, że pączki zrumienią się z wierzchu i pozostaną surowe w środku, zbyt chłodny, spowoduje, że pączki będą nasączone olejem, który wchłoną jak gąbka. Pączki smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy pączki na kuchennym, papierowym ręczniku, a następnie polewamy lukrem.
Przepis na lukier
Lukier Magdy to cukier puder z gorącą wodą i amaretto ucierany aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Życzymy smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl / autorem przepisu jest Magdalena Pokorska