Szukaj w serwisie

×
23 czerwca 2016

Ogórki małosolne – jakie kupować, jak przygotować żeby smakowały wyjątkowo?

Jak co roku, już się nie mogę doczekać ich smaku - delikatnego, ledwo kwaskowatego z lekko wyczuwalnym aromatem kopru i czosnku. Najpierw jednak, należy kupić odpowiednie ogórki gruntowe. Muszą być świeże, jędrne i o ładnym, zdrowym kolorze skórki. Takie ogórki to już połowa sukcesu.

ogorki-malosolne-przepis-557ae166166f507c8dc4fb5ccd068af1_6021b6

Co jeszcze będzie nam potrzebne do przygotowania pysznych i chrupiących ogórków małosolnych?

Na 2 kilogramy ogórków - tyle mieści mi się do glinianego garnka potrzebujemy:

2 litry letniej, przegotowanej wody

2 łyżki soli kuchennej

1 główka czosnku

Skórka chleba z chleba na zakwasie

koper suszony

kawałek korzenia chrzanu lub 3 liście chrzanu

opcjonalnie liście czarnej porzeczki lub wiśni dla wzmocnienia aromatu

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myję pod bieżącą wodą, a następnie odcinam końcówki z obu stron ogórka i układam je ciasno w glinianym garnku (oczywiście ogórki małosolne możecie również przygotować w szklanym słoju)

Do tak przygotowanych ogórków dodaję pozostałe składniki, czyli czosnek, skórkę z chleba, koper, chrzan, liście wiśni lub porzeczki

Wodę zagotowuję, rozpuszczam w niej 2 łyżki soli i odstawiam do ostudzenia. Letnią wodą zalewam ogórki. Garnek lub słój przykrywam lnianą lub płócienną ściereczką i odstawiam ogórki na około 3-4 dni. Po tym czasie, ogórki są już gotowe i smakują wyśmienicie!

Smacznego!

Anna Frach, Thefad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję