Sushi to danie znane obecnie na całym świecie. Istnieje wiele miejsc, w których tanio i szybko możemy zjeść tę potrawę. Dlaczego zyskało taką popularność? Czym się charakteryzuje? Jak może wpływać na nasze zdrowie?
Kuchnia japońska charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem potraw.
Ryby, warzywa, glony to tylko niektóre z wykorzystywanych składników. Produkty kuchni japońskiej słyną z tego, że posiadają w swoim składzie bardzo wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Poza tym, potrawy tej kuchni charakteryzują się niezwykle oryginalnym smakiem. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów. Możemy wykorzystywać je przecież nie tylko do przyrządzania japońskich dań.
Jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej jest oczywiście sushi. Obecnie możemy kupić tę potrawę na każdym kroku. Restauracje, bary czy specjalne stoiska oferują szeroki wybór tego rodzaju dania. W sklepach możemy znaleźć również niezbędne składniki, by przygotować sushi samodzielnie w domu. Możliwości jest wiele. Warto zatem zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, które używane są do zrobienia sushi.
Składniki sushi i ich właściwości
Sushi najczęściej kojarzy nam się z surową rybą, którą wykorzystuje się do przygotowania zrolowanych kawałków. Nie dla każdego brzmi to zachęcająco, jednak warto pamiętać, że tego rodzaju mięso musi być właściwie dobrane i przygotowane. Poza tym, mięso możemy upiec czy ugotować. Dlaczego ryba? Ryby posiadają bardzo wysoką wartość składników odżywczych. zawierają dużo białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczy i sole mineralne. Tego rodzaju właściwości odżywcze zapobiegają nadciśnieniu oraz obniżają cholesterol. Do sushi najlepszym rodzajem ryby będzie łosoś.
Oczywiście ryby to nie jedyny dodatek podczas przygotowywania sushi. Możemy zdecydować się również różnego rodzaju owoce morza czy warzywa. W tym celu można wykorzystać krewetki, kalmary czy kraby. Mięso powinno być odpowiednio okrojone i przyrządzone. Co do warzyw to możemy wybierać niemal wszystko na co mamy ochotę. Owoce morza, podobnie jak ryby, posiadają wysoką ilość białka oraz węglowodanów.
Niezbędnym produktem są oczywiście różnego rodzaju glony oraz wodorosty. W Japonii wykorzystywane są one niemal do każdego rodzaju dań. Wszystko to przez to, że posiadają ogromną ilość niezbędnych wartości odżywczych. Przede wszystkim są źródłem magnezu, żelaza, wapnia oraz witamin. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego często wykorzystywane są również do produkcji leków czy kosmetyków. Wzmacniają odporność, działają antyoksydacyjnie oraz obniżają poziom cholesterolu.
Ryż, który jest podstawą do przygotowywanie sushi również posiada wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem węglowodanów złożonych, które wpływają na to, że już po niewielkiej ilości ryżu czujemy się najedzeni. Ryż to produkt, w którym znajdziemy także wysoką zawartość białka oraz węglowodanów. Poza tym jest niskokaloryczny. Ważne jest też to, że to produkt bezglutenowy, dlatego też może być spożywany przez osoby, które są uczulone. Właściwości zawarte w ryżu pomagają regulować ciśnienie krwi, poprawiają odporność, trawienie, a także regulują pracę układu nerwowego.
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi - Sushi dostępne w Warszawie