Szarańcza, larwy mączniaka i świerszcze to przekąski popularne w wielu regionach świata, w Europejczykach jednak wywołują dreszcz obrzydzenia.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO już od lat promuje jadalne owady jako doskonałe źródło białka. Owady dopuszczone są w niektórych krajach europejskich jako produkt spożywczy, między innymi w Belgii.
Mielone kotlety z owadów? Prażone chrząszcze na kolacje?
W Szwajcarii od 1 maja br. dopuszczono do obrotu w handlu spożywczym larwy chrząszcza mącznika młynarki, szarańczę wędrowną i świerszcze.
Sieć supermarketów COOP przekonana o zaletach odżywczych produktów z tych owadów wytwarzanych przez firmę Essento już od dłuższego czasu zabiegała o legalizację sprzedaży owadów, chcąc wprowadzić je do swojego asortymentu produktów.
Od przyszłego tygodnia w Szwajcarii w kilku filiach supermarketów COOP produkty te będą już dostępne. Sieć w swojej ofercie chce zaproponować mielonego kotleta z larw mączniaka. Obok mielonych kotletów w ofercie mają być także pulpeciki.
- Mielone kotlety obok mączniaka zawierają także ryż, marchewkę, seler i por i przyprawione są szczyptą chili. Do pulpecików „Insekt Balls” dodana jest mielona cieciorka, cebula, czosnek i kolendra. Owady mają wiele zalet i bardzo duży potencjał kulinarny, są zdrowe i służą zrównoważonemu rozwojowi – zachwala jeden z założycieli Essento Christian Baertsch.
(df) thefad.pl /Źródło: dw.de