O tym, że warzywa i owoce zawierają witaminy i są zdrowe, wiedzą nawet dzieci w przedszkolu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz witamin czy soli mineralnych, niektóre warzywa i owoce mają specjalne właściwości, pomocne w konkretnych przypadkach zdrowotnych.
- Ananas łagodzi stany zapalne
- Awokado ma działanie przeciwnowotworowe
- Brukselka poprawia funkcjonowanie pracy serca
- Brzoskwinie zapobiegają zaparciom
- Cebula obniża ciśnienie krwi
- Gruszki chronią przed udarami
- Winogrona zmniejszają ryzyko zawału serca
- Zielona sałata pomaga w zwalczaniu infekcji
- Kiwi obniża ciśnienie tętnicze
- Pieczarki mają właściwości antydepresyjne
- Ogórki oczyszczają organizm z toksyn
- Jeżyny opóźniają proces starzenia
- Cukinia odkwasza organizm
- Maliny pozwalają obniżyć gorączkę
- Czosnek ma działanie bakteriobójcze
Na przeziębienie - czosnek, sok z malin, rzodkiewka
Najlepszy na przeziębienie jest czosnek. Zawiera on substancje lotne o działaniu antybakteryjnym (podobnym do antybiotyku), które uwalniają się podczas siekania lub rozcierania świeżych ząbków. Wystarczą 3 minuty, żeby sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii. Warto też mieć w spiżarce sok z malin albo z czarnej porzeczki - rozgrzeje i pomoże obniżyć gorączkę. Pomocne w leczeniu przeziębienia mogą być też chrzan i rzodkiewka. Działają wykrztuśnie, rozpuszczając nadmiar flegmy i śluzu, a także oczyszczają nos i zatoki.
Na ciśnienie i serce - aronia, szpinak, papryka, suszone morele
Na ciśnienie i serce jedz przetwory z aronii. Dzięki zawartości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających obniża ciśnienie krwi i reguluje krążenie. Podobnie działają szpinak, papryka, suszone morele. Na serce bardzo dobrze robią grejpfruty, zwłaszcza czerwone. Zawierają duże ilości kwasu salicylowego, który doskonale wpływa na układ krążenia. Rozrzedza krew i chroni przed miażdżycą.
Na wątrobę i woreczek żółciowy - cytryna, oliwki, pomidory, buraki
Cytryna ma silne działanie antyseptyczne i rozpuszcza kamienie żółciowe. Jeżeli masz w woreczku piasek albo kamienie, wypijaj codziennie kilka łyżeczek soku i dodawaj go do potraw zamiast octu. Wydzielanie żółci zwiększają oliwki. Na skutek tego poprawiają pracę wątroby, woreczka i regulują trawienie. Kojąco działa zielony groszek i surowe pomidory. Pracę wątroby poprawia popularna ćwikła, czyli ugotowany burak z chrzanem, z dodatkiem kminku.
Na ból głowy - kawa, imbir, wiśnie
Czasem na ból głowy pomaga kawa, pod warunkiem że nie masz nadciśnienia, jest mocna i wypijesz ją, gdy tylko ból zaczyna dawać się we znaki. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, może więc zahamować rozwój migreny albo złagodzić dolegliwości wywołane spadkiem ciśnienia tętniczego. Imbir zapobiega mdłościom, jakie często towarzyszą migrenie, czasem łagodzi też jej przebieg. Wiśnie, dzięki zawartości potasu, mają działanie rozkurczające, dlatego łagodzą bóle głowy wywołane napięciem mięśni. Nie żałuj sobie tych owoców, w zimie gotuj zupy z mrożonek i jedz przetwory.
Na wysoki cholesterol - cebula, jabłka, awokado
Na wysoki cholesterol najlepsza jest cebula. Zawiera silny utleniacz (kwercetynę), który hamuje powstawanie wolnych rodników podczas spalania tłuszczów nasyconych. Dzięki temu podnosi poziom "dobrego" cholesterolu, a zapobiega powstawaniu "złego". Nie bez powodu mówi się, że w ciągu dnia powinno się zjadać dwa jabłka - jedno dla urody, drugie dla zdrowia. Ten popularny owoc, który jest u nas dostępny przez cały rok, stanowi źródło rozpuszczalnego błonnika, zwłaszcza pektyn, dzięki którym więcej cholesterolu zostaje wydalone z organizmu wraz z kałem, a mniej pozostaje go we krwi. Z kolei awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i zwiększają "dobrego". Poziom cholesterolu obniżają też pestki sezamu, suszone śliwki, fasola.