Szukaj w serwisie

×
19 lutego 2020

Kruche, delikatne faworki na Tłusty Czwartek. Super przepis

Myli się ten, kto myśli że te złote i rozkosznie chrupiące smakołyki, znane są tylko w naszym kraju. Otóż nie! Faworki - z angielska Angel Wings czyli skrzydła anioła, znane są w wielu krajach świata i posiadają wiele wariantów wykonania. Popularne są między innymi w Niemczech, Francji, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz we Włoszech, gdzie wedle tradycji, w piątek 13-go, aby uniknąć pechamężowie obdarowują tymi słodkościami, swoje żony . W Polsce  faworki i pączki tradycyjnie smażymy w czasie karnawału i na Tłusty Czwartek lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe. Jako że czas nagli i trzeba się zdecydować czy z okazji Tłustego Czwartku będziemy smażyć pączki czy faworki - dzisiaj przepis na fantastycznie kruche i delikatne faworki. Zróbcie ich dużo, bo znikają w mgnieniu oka! Składniki na 4 talerze faworków: 500 g mąki pszennej     4 żółtka     szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki wódki)  300 g  gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej lub smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować kulę i  odłożyć zawinięte w folię ciasto na 30 minut by zmiękło i odpoczęło. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Należy wtłoczyć w ciasto jak nawięcej powietrza. Następnie ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem, czynność powtarzamy.  Po skończeniu, ciasto należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, i wycinać  prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Smacznego! Anna Farch, TheFad.pl

Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję