TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Krem maślany – najlepszy krem do tortów

Anna Frach

Anna Frach

Dzisiaj mało kto sięga po przepisy na krem maślany do tortów, a lekkie kremy, lub te tak zwane karpatkowe na bazie masła i budyniu, jakoś do mnie nie przemawiają.

 

Z urodzinowych imprez z mojego dzieciństwa, pamiętam fantastyczne torty robione najpierw przez moją ukochaną babcię Lusię, później ciocie – Wandę a w końcu Zosię. Pyszne, wielosmakowe, przepięknie udekorowane, nie jakąś beznadziejną masą cukrową tylko prawdziwym kremem i bakaliami.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Dzisiaj mało kto sięga po przepisy na krem maślany do tortów, a lekkie kremy, lub te tak zwane karpatkowe na bazie masła i budyniu, jakoś do mnie nie przemawiają.

Prawdziwy i według mnie najlepszy krem to ten, w którym jajka ubija się w kąpieli wodnej na puszystą masę a następnie łączy się z ulubionymi dodatkami i świeżym, doskonale utartym masłem.

Potrzebne składniki na krem do przełożenia średniej wielkości tortu:

W garnku gotujemy wodę, do miski wbijamy jajka i ubijamy je w kąpieli wodnej z cukrem i cukrem wanilinowym, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania prawie białej, puszystej masy.  Miskę z masą zdejmujemy z wodnej kąpieli, i ucieramy ją dalej aż do całkowitego ostygnięcia.

Masło wyciągamy z lodówki około godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania kremu, ucieramy mikserem, dodając do niego powoli jajeczną masę.

Jeśli chcech uzyskać krem czekoladowy, utrzyj masło z dodatkiem rozpuszczonej czekolady lub kakao a dopiero w następnej kolejności dodawaj masę jajeczną.

Do kremu można też dodać alkohol, ale trzeba uważać, aby krem się nie owarzył. Alkohol dodajemy na samym końcu do gotowego już kremu – najlepiej, aby był to spirytus, dodawany bardzo powoli do masy i szybko miksowany z resztą składników. Przed przełożeniem tortu kremem, należy krem wstawić do lodówki żeby zgęstniał.

Anna Frach/ TheFad.pl

Exit mobile version