Kandyzowana - czyli smażona w cukrze skórka pomarańczowa, jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów. Często jest używana przez dobrych cukierników do dekorowania i podniesienia walorów smakowych pączków. Można kupić gotową sórkę pomarańczową w sklepie, ale zdecydowanie polecam przygotować ją samodzielnie, gdyż ta kupna nie umywa się ani smakiem ani zapachem do domowej.
Przez wiele lat przygotowywałam skórkę pomarańczową w syropie i często po zastygnięciu, miałam problem aby "wydostać" ją ze słoika. Ta wersja, którą za chwilę Wam przedstawię pozwala na przygotowanie super kadyzowanej skórki oraz jako "efekt uboczny" - likieru pomarańczowego.
Składniki na skórkę pomarańczową kandyzowaną
6 dużych pomarańczy
2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
dodatkowo na likier 1/2 litra czystej wódki
Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i obieramy ze skórki, nacinając pomarańcz na krzyż. Skórki moczymy w garnku z letnią wodą przez około 30 minut. Po tym czasie skórki wyciągamy i wykrawamy z ich wewnętrznej części białą warstwę. Kroimy skórki w paseczki lub drobną kostkę.
W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną skórkę i obgotowujemy przez około 5 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie skórkę odcedzamy.
Teraz czas na syrop. Zagotowujemy 1/4 szklanki wody z cukrem i do gorącego roztworu wrzucamy naszą skórkę pomarańczową. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Początkowo pod przykryciem, po około 15 minutach odkrywamy garnek aby odparować nadmiar wody, ażdo powstania gęstego syropu. Po wkazanym czasie skórkę przecedzamy przez sitko, czekamy aż przestygnie a następnie przekładamy ją do czystego, wyparzonego i suchego słoiczka.
Teraz czas na likier.
Odcedzony syrop mieszamy z wódką i schładzamy w lodówce. Tak przygotowany likier najlepszy jest po kilku dniach jak już się "przegryzie".
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl