Czy dietetyczny deser musi być jałowy w smaku i bezbarwny na talerzu? Otóż nie! Możemy przygotować go i podać w taki sposób, aby cieszył nie tylko podniebienie, ale w myśl przysłowia, że to "oczy jedzą", również atrakcyjnie i apetycznie wyglądał. Warto zaopatrzyć się uprzednio w pucharki do deserów lub wysokie deserowe szklanki i wysilić naszą wyobraźnię, a będzie pięknie!
Poniżej kilka przepisów na jogurtowe desery, które wyglądają tak pięknie i smakują tak wspaniale, że z powodzeniem będziemy mogli uraczyć nimi nawet naszych gości. Każdy z poniższych deserów ma około 300kcl na porcję.
Jogurt bananowy z orzechową nutą
Składniki na 2 porcje
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
1 duży i dojrzały banan
40 gram otrzechów laskowych
1 łużeczka płynnego miodu
szczypta cynamonu
kilka listków mięty do dekoracji
Banana obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj. Kilka orzeszków i kawałków banana możesz wykorzystać do dekoracji. Jogurt wymieszaj z miodem, cynamonem, pokrojonym bananem i orzechami. Wyłóż do pucharków deserowych i udekoruj zgodnie z własną fantazję. Przed podaniem schłódź w lodówce.
Truskawkowo - bananowy deser z masłem orzechowym
Składniki na 2 porcje
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
1 banan
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)
1 łyżka masła orzechowego
do dekoracji świeża mięta, poziomki lub pokrojono drobno truskawki
Jogurt, truskawki, banana oraz pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie dla Was mało słodki, można dosłodzić miodem. Deser udekoruj deser miętą i poziomkami lub posiekanymi truskawkami.
Jogurt z bakaliowym musli i owocami
Składniki na 2 porcje
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
2 dojrzałe kiwi
4 krążki ananasa z puszki
1/2 banana
2 łyżki musli bakaliowego
szczypta cynamonu
Owoce drobno pokrój, wymieszaj z cynamonem i jogurtem. Przełóż do pucharków, po wierzchu posyp owocami i musli. Podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, aby musli pozostało chrupiąca a nie rozmiękło w kontakcie z jogurtem.
Deser jagodowy z migdałami
Składniki na 2 porcje
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżka płynnego miodu
40 g posiekanych migdałów
150 g jagód (mogą być amerykańskie)
Jogurt wymieszaj z jagodami (kilka zostaw do dekoracji), posiekanymi migdałami oraz miodem. Możesz dodać łyżeczkę czekolady w proszku. Przełóż do pucharków i udekoruj pozostawionymi jagodami i migdałami.
Smacznego!
Anna Frach, Thefad.pl