Czy dietetyczny deser musi być jałowy w smaku i bezbarwny na talerzu? Otóż nie! Możemy przygotować go i podać w taki sposób, aby cieszył nie tylko podniebienie, ale w myśl przysłowia, że to "oczy jedzą", również atrakcyjnie i apetycznie wyglądał. Warto zaopatrzyć się uprzednio w pucharki do deserów lub wysokie deserowe szklanki i wysilić naszą wyobraźnię, a będzie pięknie!
Poniżej kilka przepisów na jogurtowe desery, które wyglądają tak pięknie i smakują tak wspaniale, że z powodzeniem będziemy mogli uraczyć nimi nawet naszych gości. Każdy z poniższych deserów ma około 300kcl na porcję.
Jogurt bananowy z orzechową nutą
Składniki na 2 porcje
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
1 duży i dojrzały banan
40 gram otrzechów laskowych
1 łużeczka płynnego miodu
szczypta cynamonu
kilka listków mięty do dekoracji

Jogurt bananowo orzechowy, fot. TheFad
Banana obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj. Kilka orzeszków i kawałków banana możesz wykorzystać do dekoracji. Jogurt wymieszaj z miodem, cynamonem, pokrojonym bananem i orzechami. Wyłóż do pucharków deserowych i udekoruj zgodnie z własną fantazję. Przed podaniem schłódź w lodówce.
Truskawkowo - bananowy deser z masłem orzechowym
Składniki na 2 porcje
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
1 banan
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)
1 łyżka masła orzechowego
do dekoracji świeża mięta, poziomki lub pokrojono drobno truskawki

Mus truskawkowo bananowy z masłem orzechowym, fot. TheFad
Jogurt, truskawki, banana oraz pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie dla Was mało słodki, można dosłodzić miodem. Deser udekoruj deser miętą i poziomkami lub posiekanymi truskawkami.
Jogurt z bakaliowym musli i owocami
Składniki na 2 porcje
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
2 dojrzałe kiwi
4 krążki ananasa z puszki
1/2 banana
2 łyżki musli bakaliowego
szczypta cynamonu

Jogurt z kiwi i ananasem, fot. TheFad
Owoce drobno pokrój, wymieszaj z cynamonem i jogurtem. Przełóż do pucharków, po wierzchu posyp owocami i musli. Podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, aby musli pozostało chrupiąca a nie rozmiękło w kontakcie z jogurtem.
Deser jagodowy z migdałami
Składniki na 2 porcje
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżka płynnego miodu
40 g posiekanych migdałów
150 g jagód (mogą być amerykańskie)

Deser jagodowo migdałowy, fot. TheFad
Jogurt wymieszaj z jagodami (kilka zostaw do dekoracji), posiekanymi migdałami oraz miodem. Możesz dodać łyżeczkę czekolady w proszku. Przełóż do pucharków i udekoruj pozostawionymi jagodami i migdałami.
Smacznego!
Anna Frach, Thefad.pl